ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες ανατιμήσεις προϊόντων το Φεβρουάριο-Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση

09:08 - 31 Ιαν 2023 | Οικονομία
Νέες ανατιμήσεις προϊόντων το Φεβρουάριο-Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση
Καθώς οι λίστες με τις νέες τιμές σε σειρά προϊόντων φτάνουν στα σούπερ μάρκετ αυτές τις μέρες, ο λογαριασμός του Φεβρουαρίου προμηνύεται να είναι ανεβασμένος, με «πρωταγωνιστές» τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο και τα απορρυπαντικά.

Προκειμένου να «συγκρατήσει» τις τιμές, η κυβέρνηση, προετοιμάζει μία σειρά από μέτρα με στόχο να απαλύνει μερικώς τα βάρη που θα προστεθούν στις «πλάτες» των καταναλωτών, καθώς τα στοιχεία από την πορεία του προϋπολογισμού να είναι μέχρι στιγμής αισιόδοξα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε εκπομπή του «Action 24» το Σαββατοκύριακο, όπου υποστήριξε, ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος μέσα στο Φεβρουάριο, γεγονός που θα επιτρέψει – με συνετά βήματα όπως τόνισε- να δοθεί το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό για νέες παρεμβάσεις.

Η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες:

  1. Γιατί τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα δημοσιονομικά έσοδα πήγαν ακόμα καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού
  2. Γιατί φαίνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Είναι αλήθεια, ότι η μείωση κατά 16% μέσα σε ένα μήνα στις τιμές του φυσικού αερίου από 66ευρώ/MWh στις 31/12 στα 55 ευρώ/MWh στις 28/1 δίνει ελπίδα για συγκράτηση των τιμών.

Αντίστοιχα κατά 31% μειώθηκε και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από 277 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο, στα 190 ευρώ/MWh από τις αρχές Ιανουαρίου έως και σήμερα.

Τα μέτρα που έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση

Όπως έγινε και στις γιορτές των Χριστουγέννων,έτσι και την Σαρακοστή, η κυβέρνηση ετοιμάζει αντίστοιχο καλάθι προϊόντων και συγκεκριμένα το «καλάθι της Σαρακοστής», ενώ δεν αποκλείεται να δούμε νωρίτερα και καλάθι με προϊόντα της Αποκριάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Πρεμιέρα ετοιμάζεται δε να κάνει σε λίγες μέρες το Market Pass, προκειμένου να διευκολύνει τις αγορές των καταναλωτών, καθώς θα επιδοτεί το 10% από τα ψώνια του μήνα

Για παράδειγμα ζευγάρι με δύο παιδιά που κάνουν μηνιαίες αγορές 520 ευρώ, θα λάβει ενίσχυση στα 52 ευρώ το μήνα.

Να σημειωθεί τέλος ότι την προσεχή Τετάρτη η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.