ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας Κύριο

13:43 - 31 Ιαν 2023 | Οικονομία
Fitch: Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας
Μπορεί οι εκλογές να μην αποτελούν «εμπόδιο» για τη μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ωστόσο όπως σημειώνει η Fitch, οι προοπτικές της χώρας παραμένουν αυτή τη στιγμή σταθερές μετά την αναβάθμιση της Παρασκευής στο BB+.

Ειδικότερα, ο αναλυτής της Fitch, Alex Muscatelli, σε απάντησή του κατά τη διάρκεια webinar του οίκου αξιολόγησης, σχετικά με τον στόχο της Αθήνας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, αν και υποστήριξε ότι οι εκλογές μπορεί να επιφέρουν κάποια αβεβαιότητα, για τη Fitch το σημαντικότερο ζήτημα είναι να βεβαιωθεί ότι ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Όπως υποστήριξε ο αναλυτής, αν και την περασμένη χρονιά η υψηλή ανάπτυξη αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τη μείωση του χρέους, μελλοντικά κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Κλειδί» και η παγκόσμια οικονομία

Για την ελληνική αξιολόγηση, ο οίκος θα επηρεαστεί στον μέγιστο βαθμό και από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο αναλυτής μίλησε ακόμα και για την προοπτική μίας τεχνικής ύφεσης στην Ελλάδα μέσα στο 2023. Ειδικότερα, ο ίδιος περιμένει ασθενή ανάπτυξη της τάξης του 0,9% φέτος, με επιτάχυνση στο 2,3% για το 2024.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 5% φέτος, από το 9,3% το 2022 και να πέσει στο 1,5% το 2024.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.