ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρυθμίσεις οφειλών και εισοδηματικές ενισχύσεις Οι τελευταίες παροχές πριν τις εκλογές

09:31 - 15 Φεβ 2023 | Οικονομία
Ρυθμίσεις οφειλών και εισοδηματικές ενισχύσεις Οι τελευταίες παροχές πριν τις εκλογές
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες εξειδικεύονται σήμερα (15/2) από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ουσιαστικά είναι μέτρα,  για ευάλωτα νοικοκυριά, επιτηδευματίες με χρέη, χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και αγρότες και προστίθενται στο άνοιγμα του market pass, που αναμένεται εντός των ημερών.
 
Κάποια από αυτά τα μέτρα, βέβαια, έχουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, που θα καλυφθεί, όπως αναφέρεται, από την υπεραπόδοση των εσόδων και κάποια άλλα, όπως οι ρυθμίσεις, έχουν μειωμένη επιβάρυνση στο κρατικό ταμείο.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προωθούνται νέες ρυθμίσεις για κοκκινες οφειλές και και αλλαγές στον εξωδικαστικό ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να αποκατασήσουν και πάλι τη ροή των πληρωμών τους.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις 5% από τα 113 δισ. των χρεών στην εφορία βρίσκονται σε ρύθμιση, ενώ συνολικά οι οφειλές προς Ταμεία και ΔΟΥ “ακουμπούν” τα 150 δισεκ..

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Στο μέτωπο των χρεών προς το δημόσιο, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση 36 - 72 δόσεων για τα οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, από τα τέλη του 2021 και το 2022. Αφορά, όπως ανέφερε και χθες ο Πρωθυπουργός, τους συνεπείς οφειλέτες, που τηρούσαν τις τρέχουσες υποχρεώσεις ή τις ρυθμίσεις τους ακόμα και μέσα στην πανδημία, αλλά την τελευταία διετία αντιμετώπισαν δυσκολίες και βρέθηκαν “εκτός”.

  • Δίνεται νέα ευκαιρία για αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 100 -120 δόσεις, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις και με προαπαιτούμενο ένταξης την πληρωμή τουλάχιστον δύο δόσεων προκειμένου οι οφειλέτες να “ξαναμπούν” στο “τραίνο” των πληρωμών. Όπως είπε, άλλωστε, χθες ο πρωθυπουργός θα δοθούν νέες διευκολύνσεις για όσους χρωστούν με έμφαση στους συνεπείς φορολογούμενους. Η νέα ευκαιρία αφορά μισό εκατομμύριο οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στα σχήματα των 100 - 120 δόσεων από το 2014 και μετά, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν. Μάλιστα στο τραπέζι είναι και  ένταξη στη νέα ρύθμιση και του φόρου εισοδήματος ή και του ΕΝΦΙΑ που έμεινα απλήρωτοι αυτό το διάστημα. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα αφού στο τέλος Δεκεμβρίου σημειώθηκε αύξηση χρεών  5,6 δισ. ευρώ. 

  Επιπλέον προβλέπεται:

·         κλιμακωτή έκτακτη ενίσχυση 200 ή 250 ή 300 ευρώ για 900.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Έμφαση αναμένεται να δοθεί σε  140.000 συνταξιούχους (κυρίως χήρες και άτομα με αναπηρία συνταξιούχοι) που παίρνουν συντάξεις των 800-1000 ευρώ και έμειναν εκτός των τελευταίων ενισχύσεων.

·         Επιστροφή Ειδικού Φόρου Καυσίμων στους αγρότες και το 2023.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το “πακέτο” μέτρων το ποσό των 400 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.