ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπει η HSBC για ελληνική οικονομία και... εκλογές

13:35 - 31 Μαρ 2023 | Οικονομία
Τι προβλέπει η HSBC για ελληνική οικονομία και... εκλογές
H HSBC σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, περιλαμβάνει ιδιαίτερες αναφορές στην Ελλάδα, οι οποίες είναι μάλιστα ενθαρρυντικές για την πορεία της οικονομίας.

Η HSBC αναφέρει ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των αυξανόμενων επενδύσεων (+8,5% τριμήνου) και παρά την οπισθοδρόμηση στο εμπόριο, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 6,3% σε τριμηνιαία βάση.

Για τις επενδύσεις αναφέρει ότι είναι πλέον σχεδόν 50% πάνω από το προ-πανδημικό υψηλό τους (αν και ακόμα 30% χαμηλότερες από ό,τι στην αρχή του 2010 πριν την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους). Το ΑΕΠ είναι τώρα 6,4% υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. 

Η βρετανική τράπεζα χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγέτιδα των οικονομικών επιδόσεων στην Ευρωζώνη.

Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει επίσης υποστηρικτική, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης –από το οποίο η Ελλάδα σκοπεύει να αξιοποιήσει επιδοτήσεις ύψους 1,6% του ΑΕΠ το 2023 και 1,5% το 2024– θα πρέπει να στηρίξει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις (τα δάνεια του Ταμείου θα διατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Η Ελλάδα έχει λάβει 11 δισ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης, από συνολικά 31 δισ. ευρώ, θυμίζει.

Εκλογές

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέτωπο, η HSBC εκτιμά πως παραμένει πιθανή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Ιούλιο, σημειώνοντας πως αν δεν συμβεί αυτό, τουλάχιστον θα μπορέσει, όπως προβλέπει, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι κίνδυνοι

Πέρυσι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας διευρύνθηκε από 6,8% του ΑΕΠ σε 9,7% του ΑΕΠ, πάνω από 20 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το υψηλότερο από το 2010. Ωστόσο, η πλευρά της χρηματοδότησης ήταν πιο σταθερή, με υψηλές Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (πάνω από 3% του ΑΕΠ) και κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 4% του ΑΕΠ).

Μέρος του οφειλόταν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και μέχρι στιγμής φέτος παρουσιάζει έντονη βελτίωση (το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε από 2,1 δισ. ευρώ πέρυσι σε 0,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης μια εκταμίευση 3,5 δισ. ευρώ NGEU από την ΕΕ), αλλά παρόλα αυτά προκαλεί ανησυχία για μια χώρα με εξωτερικό χρέος σχεδόν 300% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, με αυξημένες τις ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να μπουν στο ραντάρ των επενδυτών. Ωστόσο, ο κλάδος φαίνεται ανθεκτικός, όπως τονίζει, με τον διοικητή της ΤτΕ να δηλώνει πρόσφατα πως η πιθανότητα μετάδοσης είναι "πολύ μικρός". Η HSBC υπογραμμίζει πως ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε μάλιστα σε περίπου 6% από το σχεδόν 50% το 2016, χάρη και στα 18 δισ. ευρώ εγγυήσεων που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηρακλής".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.