ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε θα «ξεπαγώσει» η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών

08:55 - 30 Ιουν 2023 | Οικονομία
Πότε θα «ξεπαγώσει» η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών
“Παρά πόδας” παραμένει ένα από τα όπλα κατά της φοροδιαφυγής που αφορά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων με τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, σήμερα, θα έπρεπε, με βάση το πρόγραμμα, να αναρτηθούν οι σχετικές λίστες  από την ΑΑΔΕ, με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών, διαδικασία που ακολουθείται, όμως, αφού οι μεγαλοοφειλέτες ενημερωθούν και επιλέξουν να μην τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, φαίνεται να επιλέγεται το να δοθεί επιπλέον χρόνος, ώστε να ενταχθούν σε ρυθμίσεις όσοι επιθυμούν, πριν βγουν στα “μανταλάκια”.

Πρώτη φορά, πάντως, το εν λόγω μέτρο αξιοποιήθηκε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν το 2017. Η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας με φυσικά πρόσωπα μεγάλοοφειλετών έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα. Στη  συνέχεια, με αφορμή την πανδημία, το μέτρο δεν εφαρμόστηκε ενώ και πέρυσι  με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα, αφορά χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023.

Βέβαια, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στην όλη διαδικασία που παραπέμπει σε “πάγωμα” της δημοσιοποίησης της λίστας, ότι  “τρέχουν”, παράλληλα, οι προθεσμίες για μια σειρά ρυθμίσεων έως και  τα τέλη Ιουλίου και άρα κρίνεται ότι εφόσον υπάρχει αυτό το χρονικό όριο για να τακτοποιήσουν κάποιοι/ες τις οφειλές τους θα πρέπει να “κρατηθεί” η διαδικασία της δημοσιοποίησης και να  δοθεί χρόνος στους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία  και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, πριν κρεμαστούν στα “μανταλάκια”.

“Χαλαρό” ενδιαφέρον

Στο μεταξύ, παρά το ότι υπάρχει ενημέρωση των φορολογουμένων για τις δυνατότητες ρυθμίσεων, το ενδιαφέρον έως τώρα εξακολουθεί να  παραμένει υποτονικό. 

Όπως αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς τα “προαπαιτούμενα” και οι όροι που προβλέπονται αποκλείουν χιλιάδες οφειλέτες από τις ρυθμίσεις και από τη δυνατότητα να επανέλθουν σε μια κανονικότητα “πληρωμών”. Μένει, βέβαια, να φανεί εάν ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επανεξετάσει τους όρους δίνοντας ουσιαστικά μια νέα ευκαιρία σε όσους έχουν χρέη να καταφέρουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. 

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων λήγει στις 31 Ιουλίου, αλλά μέχρι στιγμής οι φορολογούμενοι που έχουν επανενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων καθώς και όσοι ακολούθησαν το νέο σχήμα των 36 ή 72 δόσεις για τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης προσεγγίζουν τους 30.000 όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσαν πάνω από 200.000 οφειλέτες να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις. 

Είναι ενδεικτικό ότι αίτηση για επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις έχουν υποβάλει μόνο 20.800 φορολογούμενοι .Η συμμετοχή είναι ακόμη μικρότερη, στη ρύθμιση για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης αφού έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. 

Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να απευθύνουν στους οφειλέτες να προειδοποίηση  να προχωρήσουν σε ρυθμιση των οφειλών τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι  αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα εισπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων, αλλά και οι πλειστηριασμοί.

Οι λίστες

Με βάση, πάντως,  τα όσα ισχύουν, για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα, όταν θα δημοσιοποιηθεί, θα αναγράφει:

  • τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων. 

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν 

  • Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

 Πάντως ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η  δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου. 

 Εξαιρέσεις

Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:  – οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής  – οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου  – οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης  – οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και  – οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.