ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καββαθάς: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν- Πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

11:29 - 25 Ιαν 2024 | Οικονομία
Καββαθάς: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν- Πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού;
H έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών «δείχνει σταθερή επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ανατιμήσεων, της αισχροκέρδειας που υπάρχει στην αγορά», τόνισε την Πέμπτη (25/1) στο Open ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Η περυσινή έρευνα έδειχνε ότι για τις ίδιες 19 ημέρες αρκούσε το εισόδημα, αλλά αυτό αφορούσε το 51% των νοικοκυριών. Φέτος είναι στο 60,7%», επισήμανε ο κ. Καββαθάς.

«Δείχνει τη φτωχοποίηση μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Το 15% των νοικοκυριών που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες ... έχουν ξαναβγεί τα "τεφτέρια" σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε άλλα μέλη της οικογένειας να βοηθούν στην κάλυψη των δαπανών, πολλές φορές οι γονείς. Αυτό σημαίνει ανάλωση κεφαλαίου παλαιότερων ετών, από την όποια αποταμίευση. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι μήνα το μήνα αυξάνονται οι αναλήψεις "από τα έτοιμα"», όπως σημείωσε.

«Είναι συνταρακτικό ότι 50% των ερωτηθέντων νοικοκυριών δηλώνει ότι μεταθέτει για το μέλλον αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει τώρα, ο ένας στους δύο», συνέχισε ο ίδιος, ενώ το μέσο νοικοκυριό «αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς και ένα ποσοστό και την εφορία».

Αυτό που ζητούν οι πολίτες για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια «είναι σαφώς οι έλεγχοι. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, είναι υποστελεχωμένοι. Η αρμόδια υπηρεσία ΔΙΜΕΑ έχει 70 άτομα για όλη την Επικράτεια», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Το φωνάζω δύο χρόνια, "πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού;". Να πάρουμε όλοι 100 ευρώ, να πάρουμε την ίδια λίστα, να πάμε σε 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα ίδια θα είναι, ολόϊδια. Αν αυτό δεν είναι εναρμονισμένη πρακτική, ας μας πει κάποιος τι είναι εναρμονισμένη πρακτική».

«Έχουμε αλλοπρόσαλλες πολιτικές στα εργασιακά. Περάσαμε νόμο με τον οποίο κάναμε κατώτερες τις κλαδικές συμβάσεις από τις ατομικές συμβάσεις. Ας αποφασίσουμε ως χώρα τι θέλουμε και ας γυρίσουμε το καράβι στη σωστή ρότα. Και η σωστή ρότα είναι ότι η Εθνική Γενική Συλλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο μισθός της ΕΓΣΣΕ πρέπει να επιστρέψουν στους κοινωνικούς εταίρους. Και Συλλογικές Συμβάσεις. Έχουμε μία εμπειρία 30 ετών», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.