ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκρίθηκε στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ

15:07 - 07 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Εγκρίθηκε στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής 'Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας". Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. "Παρών", δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρη αντίθεση δήλωσαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που καταψήφισαν.

"Η κύρωση αυτής της συμφωνίας είναι μια επωφελής υπόθεση", ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζοντας ότι αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο. Επισήμανε δε, ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τον East-Med, άνοιξε ένας δρόμος κοινών γεωπολιτικών συμφερόντων, ιδίως στο πεδίο της εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Αυτό έχει αντίκτυπο και στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας", είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι πρόσφατα έγινε το ταξίδι του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αποστολής στο Ισραήλ, όπου εκεί επιβεβαιώθηκαν τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας. Επιπλέον, χαρακτήρισε παράδοξη τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, διότι "είναι το κόμμα που ως κυβέρνηση είχε υπογράψει αυτή τη συμφωνία, το 2016".

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, είχε πει ότι το κόμμα της, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει "παρών" στη συμφωνία διότι γίνονται, εκ μέρους του Ισραήλ, μονομερείς ενέργειες που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. "Η συμφωνία που συζητάμε σήμερα ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας της χώρας με το Ισραήλ για προμήθειες εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας και έγινε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της κοινώς ωφέλειας των δύο χωρών", είπε η βουλευτής, πρόσθεσε όμως ότι σήμερα η εξέλιξη των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με τη δρομολόγηση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ρίχνει τη σκιά της σε αυτή τη συζήτηση, διότι θα αυξήσει την ένταση και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, ανέφερε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την εμβάθυνση της στρατηγικής διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην άμυνα και την ενέργεια, με το κράτος του Ισραήλ που "για 53 χρόνια διατηρεί καθεστώς κατοχής επί των παλαιστινιακών εδαφών, ένα κράτος που φυλακίζει και δολοφονεί ακόμα και μικρά παιδιά, που ετοιμάζεται, με τις πλάτες των ΗΠΑ, να προσαρτήσει την κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, κάνοντας κουρέλι ακόμη και ψηφίσματα του ΟΗΕ". Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως "οι μπίζνες που επαγγέλλονται οι συμφωνίες αυτές, τρέχουν μαζί με την πολεμική προπαρασκευή και είναι άρρηκτα δεμένες με την βία, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό" και κάλεσε την κυβέρνηση "να σταματήσει να κοροϊδεύει, κρύβοντας ότι αυτές οι συμφωνίες που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα, είναι το καλούπι για διευρυμένη εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και δεν έχουν σχέση με τη διασφάλιση της ειρήνης".

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, είπε ότι και αυτή η αμυντική συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ, είναι το αποτέλεσμα της στροφής που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική εξωτερική πολιτική, "στροφή που σημαίνει ανατροπή και πρωτοφανή περιφρόνηση των αρχών του διεθνούς δικαίου". Η βουλευτής υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει καταλάβει παράνομα εδάφη της Παλαιστίνης και ετοιμάζεται να τα προσαρτήσει, "είναι ένα κράτος που λειτουργεί χωρίς Σύνταγμα και η πολιτική εξουσία, διαχρονικά, δεν δέχθηκε συνταγματικά όρια στην άσκηση της εξουσίας της, ένα κράτος που έχει πυρηνικά και δεν δέχεται έλεγχο γι΄αυτά, ένα κράτος που χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου κατά αμάχων, ένα κράτος που για συγκεκριμένους λόγους δεν οριοθέτησε τα σύνορά του. Μια εξωτερική πολιτική χωρίς αρχές είναι καταδικασμένη σε αποτυχία" κατέληξε η βουλευτής στην ομιλία της. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:55 - 07 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.