ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Νέο παραγωγικό μοντέλο εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων

11:51 - 27 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Νέο παραγωγικό μοντέλο εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων
"Oι οικονομικές επιπλοκές της πανδημίας επιτάσσουν μεγάλη προσαρμοστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά από την πλευρά των κρατών. Η χώρα μας απέδειξε ότι διαθέτει αυτές τις αρετές στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Πάνω σε αυτές θα χτίσουμε — και με την αξιοποίηση του νέου ταμείου στήριξης από την Ε.Ε. — και στο πεδίο της οικονομίας. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν, το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας μπορεί και πρέπει να βασίζεται στην εξωστρέφεια και την προσέλκυση πολλών και σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων." Αυτό τονίζει σε μήνυμά του με αφορμή την παρουσίαση των κύριων ευρημάτων της EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

"Η επενδυτική κοινότητα είχε εντοπίσει παθογένειες που λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, το 67% αξιολογούσε ως προβληματικό το διοικητικό και γραφειοκρατικό περιβάλλον, το 64% τη φορολογία επιχειρήσεων και το 61% την απουσία σταθερού πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, η κυβέρνηση εργάστηκε συστηματικά και αδιάλειπτα, υλοποιώντας σειρά μεταρρυθμίσεων, από τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, και από την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέχρι τις μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας με την απολιγνιτοποίηση και τις πράσινες επενδύσεις. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι επενδυτές θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη" συμπληρώνει ο Πρωθυπουργός και προσθέτει:

"Στο τέλος αυτής της διαδρομής θέλουμε όσοι δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μέσα από τις επενδύσεις τους, να αισθάνονται δικαιωμένοι για την επιλογή τους. Έτσι θα έχουμε θέσει στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας και θα εισέλθουμε σε έναν ενάρετο κύκλο."

Η  έκδοση καταγράφει εις βάθος την εικόνα της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για την Ελλάδα και εμπεριέχει μία ενδελεχή ανάλυση όλων των ευρημάτων της έρευνας της EY, σχετικά με την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού για το 2020, και πέρα από την πανδημία. Παράλληλα, παρατίθενται και οι προτάσεις της EY Ελλάδος για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της χώρας και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με στόχο μία ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εξετάζει:

  • Την εικόνα των επενδύσεων στην Ευρώπη
  • Το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα
  • Την εικόνα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα
  • Τις απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού
  • Τις προτάσεις της EY

Στην έρευνα φιλοξενούνται, επίσης, οι απόψεις του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, των Υπουργών κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Υπουργού Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κυριάκου Πιερρακάκη, Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και των κ.κ. Νίκου Βέττα, Γενικού Διευθυντή ΙΟΒΕ και Καθηγητή, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Αθανάσιου Σαββάκη, Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Πάνο Τσακλόγλου, Καθηγητή, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Γεώργιου Φιλιόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου Enterprise Greece, αναφορικά με τη σημασία των ξένων επενδύσεων για την Ελλάδα, καθώς και τις αλλαγές που απαιτούνται για να βελτιώσει η χώρα την ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός.

Όπως αναφέρεται στην έκδοση "οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας στη μετάκορωνοϊό εποχή. Ωστόσο, οι επιδόσεις της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, είναι απογοητευτικές. Με βάση τα στοιχεία του EY European Investment Monitor (EIM), μίας εκτεταμένης βάσης δεδομένων που επεξεργάζεται η ΕΥ, η οποία παρακολουθεί τις επενδύσεις σε έργα που δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις και νέες θέσεις εργασίας, η Ελλάδα, το 2019, απέσπασε μόλις το 0,34% των ευρωπαϊκών ΑΞΕ, ποσοστό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της. Παρόλα αυτά, βελτίωσε την κατάταξή της σε σχέση με πέρσι, αλλά και τη δεκαετία 2009-2018, καθώς κατέλαβε την 29η θέση για το 2019, έναντι της 35ης το 2018, και της 32ης θέσης που κατείχε σε βάθος δεκαετίας. 
 
Έχει, επίσης, βελτιώσει ορισμένους ποιοτικούς δείκτες, όπως, για παράδειγμα, τη συμμετοχή του κρίσιμου τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας στο σύνολο των ΑΞΕ, που διαμορφώθηκε στο 15% την τελευταία τριετία, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19%) για το ίδιο διάστημα. Κοιτώντας μπροστά, και σε αντίθεση με τις χαμηλές διαχρονικές επιδόσεις της χώρας, η διάθεση των επενδυτών, όπως την κατέγραψε και η περσινή έρευνα, παραμένει θετική και, παρά τη στάση αναμονής που δημιουργεί η πανδημία, βελτιώνεται σε ορισμένους κρίσιμους δείκτες, ιδιαίτερα μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι επενδυτές που δεν έχουν παρουσία στη χώρα, παραμένουν επιφυλακτικοί, με ένα αυξημένο μερίδιό τους να μην τοποθετείται επί του θέματος. Οι επενδυτές απαντούν και πάλι, σε ποσοστό 38%, ότι η εικόνα της χώρας ως πιθανού επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό ενθαρρυντικό, αν και μειωμένο σε σχέση με πέρσι (47%). 62% των επιχειρήσεων, από 50% πέρσι, θεωρούν ότι η χώρα μας ακολουθεί, σήμερα, μια πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αποδίδουν, πλέον, τη συνεχιζόμενη βελτίωση της εικόνας της χώρας, στην ύπαρξη μιας σαφούς πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων, και όχι απλώς στην αλλαγή της συγκυρίας και τη λήξη μιας περιόδου αστάθειας και αβεβαιότητας. Παράλληλα, 69% εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία, ενώ 28% σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο — μακράν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών όπου πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες έρευνες φέτος."
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.