ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα προς ΝΑΤΟ: Σαφές πλαίσιο διαλόγου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς

19:28 - 09 Σεπ 2020 | Πολιτική
Ελλάδα προς ΝΑΤΟ: Σαφές πλαίσιο διαλόγου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συζήτηση για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ελλάδας. Είναι σημαντικό πως η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται διάλογο αν δεν αποχωρήσει από την περιοχή ο τουρκικός στόλος, ενώ υπογράμμισε πως και το πλαίσιο του διαλόγου πρέπει να περιορίζεται "επί της μόνης διαφοράς με την Τουρκία".

Η Ελλάδα είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη συζήτηση, την οποία και κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική στη διπλωματική... σκακιέρα των ενεργειών για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και πράγματι έθεσε τα όριά της.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα έκρινε πως ήταν μία καλή ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη-μέλη για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έμφαση δόθηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

"Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών", σημείωσε συγκεκριμένα ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης.

Ως προς τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει την Πέμπτη, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:30 - 09 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.