ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή: Ο «πολακισμός» και το επιστημονικό «κρυφτό»

17:58 - 12 Νοε 2020 | Πολιτική
Σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή: Ο «πολακισμός» και το επιστημονικό «κρυφτό»
Ανέβηκαν οι τόνοι στις δευτερολογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στη συζήτηση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε πως η κυβέρνηση έκανε "ό,τι μπορούσε" για να περιορίσει την πανδημία, ωστόσο, κατέστη αναπόφευκτο να αποφύγει το δεύτερο lockdown. Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε πως δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδράνεια στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Κριτική ασκήθηκε ασφαλώς και για τα οικονομικά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Στη δευτερολογία του, ο κ.Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση και ανέβασε τους τόνους, κάνοντας προσωπικές επιθέσεις στον κ.Τσίπρα, αλλά και τον κ. Βαρουφάκη.

Ιδιαίτερα για τον κ. Τσίπρα τον κατηγόρησε πως είναι εκπρόσωπος του «πολακισμού» στη Βουλή.  Ειδικότερα, είπε: "Ο κ. Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν παρών και το εκπροσωπείσατε. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ο φέρελπις νέος πολιτικός αλλά ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός. Οσο πιο περίπλοκα είναι τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο πιο ρηχό φαίνεται το επίπεδό σας".

Στην κριτική για το σύστημα υγείας απάντησε πως "όταν οι ίδιοι οι εντατικολόγοι λένε ότι αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες είναι όσα ζητούσαν επι χρόνια και δεν γίνονταν, πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσας της αντιπολίτευσης και όχι τους γιατρούς; Πράγματι μέσα στην κρίση κάναμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα καθυστερούσαν".

Για τα ΜΜΜ

Για τα μέσα μεταφοράς, ο Πρωθυπουργός είπε πως "κάναμε μεγάλη προσπάθεια να προσθέσουμε λεωφορεία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που μας παραδώσατε ειδικά με τον ΟΑΣΘ. Μας παρέδωσε ο πατήρ Παππάς έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Προσθέσαμε λεωφορεία. Εσείς είχατε ετοιμάσει τσατρα πατρα έναν διαγωνισμό που δεν πατούσε πουθενά. Δεν νομίζω να περιμένατε να τον νομιμοποιήσουμε

Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής μετάδοσης μόλις το 1,2 τον κόβιντ κλάστερς συνδέονται με ΜΜΜ".

Δευτερολογία Τσίπρα: Κρύβεστε πίσω από τους επιστήμονες

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στη δευτερολογία του, επιμένοντας πως ο Πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Κατά τον κ. Τσίπρα, «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις. Εσείς αυτάρεσκα υπερηφανεύεστε ότι τα έχετε κάνει όλα καλά κι αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση. Μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα ήταν χρήσιμη για να καταλάβετε κι εσείς ότι πρέπει να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Εσείς όμως το αρνείστε».

Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συσκέψεων με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα αναρωτήθηκε, αν οι επιστήμονες τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση ήταν συμφωνοι με το άνοιγμα στον τουρισμό, για τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία, αλλά και για το πώς λειτουργούν τα μέσα μεταφοράς.

"Φέρτε τα πρακτικά των συσκέψεων με την επιτροπή λοιμωξιολόγων", είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως ο κόσμος δικαιούται να μάθει "τι σας είπαν οι επιστήμονες για τα γηροκομεία και τις δομες μεταναστών, για τα ΜΜΜ, για τα νοσοκομεία και τον τουρισμό και τι τελικά κάνατε".

Δευτερολογία Γεννηματά

Σε έντονο ύφος επανήλθε και η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχεται κριτική, αλλά ούτε ακούει τις προτάσεις που καταθέτει το ΚΙΝΑΛ. Θέλει να εμπλέκεται μόνο στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπαίνει στην ουσία και δεν αποδέχεται κριτική, θεωρώντας πως τα έχει κάνει όλα σωστά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:00 - 12 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.