ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης-Φον ντερ Λάιεν: Το σχέδιο ανάκαμψης θα μεταμορφώσει την Ελλάδα

12:32 - 17 Ιουν 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης-Φον ντερ Λάιεν: Το σχέδιο ανάκαμψης θα μεταμορφώσει την Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στην Αθήνα και μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσαν τα ευχάριστα νέα από την Αρχαία Αγορά.

Σε εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο μεγαλόπνοο σχέδιο, στο οποίο ασφαλώς ποντάρει πολλά η Ελλάδα για την οικονομία της.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την "επόμενη μέρα" στην Ευρώπη, η οποία ασφαλώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης: "Αρχίζουμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία¨, καθώς διαμορφώνουμε τις συνθήκες για τα επόμενα χρόνια¨, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ξεπερνά τα 800 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο σχέδιο μετά το σχέδιο Μάρσαλ.

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο Ελλάδα 2.0, ανακοίνωσε στη συνέχεια και δήλωσε βέβαιη πως "θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία, η οποία θα αγκαλιάσει την ψηφιακή μετάβαση".

Όπως είπε: "Επενδύουμε στην πράσινη οικονομία, τη βιοποικιλότητα και την ψηφιοποίηση. Η ψηφιοποίηση αφορά 23% του σχεδίου και αφορά σε επενδύσεις σε 5G. Θα χρηματοδοτήσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα βελτιώσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μια Ελλάδα ισχυρότερη από ποτέ".

Δεσμεύθηκε επίσης πως οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο, αλλά υπενθύμισε πως έχουμε μπροστά μας πολλή και σκληρή δουλειά για την εφαρμογή του φιλόδοξου ελληνικού σχεδίου, διευκρινίζοντας ουσιαστικά πως τα κονδύλια είναι αυστηρά συνδεδεμένα με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Για το λόγο αυτό και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά παρουσίασε στην κα. Φον ντερ Λάιεν μερικά από τα βασικά έργα που περιλαμβάνει το σχέδιο "Ελλάδα 2.0". Με διαδικτυακές συνδέσεις με υπουργούς της κυβέρνησης παρουσιάστηκαν στην κα. Φον ντερ Λάιεν ορισμένες από τις δράσεις:

*Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
*Η δράση των Αναδασώσεων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
*Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
*Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
*Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.
*Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στην ομιλία του νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είπε πως «η Ελλάδα είναι από τις ωφελημένες χώρες», σημειώνοντας πως το ελληνικό σχέδιο έτυχε κολακευτικών σχολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε οι περισσότεροι πόροι επικεντρώνονται στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.

«Στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται οι περισσότεροι πόροι. Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τόνισε.

«Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας» ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για την «πλήρη ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τα μεγάλα έργα».

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», πρόσθεσε κλείνοντας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Δείτε την εκδήλωση:

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 17 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.