ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμεση έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος (δείγματα)- Μήνυμα Σκρέκα στην αγορά

13:57 - 14 Σεπ 2021 | Πολιτική
Άμεση έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος (δείγματα)- Μήνυμα Σκρέκα στην αγορά
Μήνυμα στην αγορά για την ανάγκη συγκράτησης των τιμών ενέργειας απέστειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τη μείωση στις τιμές αλλά θα παρακολουθούμε την αγορά και θα επιβάλλουμε μέτρα σωστής λειτουργίας» τόνισε χαρακτηριστικά λίγο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση παρουσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με όλους τους παρόχους.

«Εμείς εκείνο που λέμε είναι ότι δεν πρέπει να παραπλανάται ο καταναλωτής. Θα πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τη μείωση αλλά θα παρακολουθούμε την αγορά και θα επιβάλλουμε μέτρα σωστής λειτουργίας της» σημείωσε με έμφαση.

Σε σχέση με την επιδότηση των λογαριασμών από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η εν λόγω χρηματοδότηση «αφορά όλους τους ιδιώτες παρόχους

Παράλληλα σημείωσε ότι  «μετά το τετράμηνο εάν έχουμε εξελίξεις και θα δούμε τι θα πράξουμε. Εδώ είμαστε όταν κάποιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν να σταθούμε δίπλα τους.»

Πάντως σε ερώτηση του Reporter.gr για το εάν εξετάζεται κάποιο πλαφόν στις τιμές ή μια μείωση των ΕΦΚ τόνισε ότι ως πιο πρόσφορο μέτρο επελέγη η επιδότηση της τελικής τιμής.

«Θέλουμε να επιδοτήσουμε την τελική τιμή, γιατί αλλιώς δεν ξέρουμε πώς μια μείωση θα καταλήξει στον καταναλωτή. Γιαυτό το επιλέξαμε αυτό τον τρόπο στήριξης» ανέφερε.

Όπως είπε «η επιδότηση ανέρχεται στα30 ευρώ ανά Mwh. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκαστικό για να υποχρεώσουμε τους παρόχους» σημείωσε και προσέθεσε ότι «από μόνη της ΔΕΗ αποφάσισε να δώσει επιπλέον έκπτωση σε όσους καταναλώνουν από 300 έως 600 Mwh.»

«Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να μην περάσουν τις αυξήσεις στους πελάτες τους» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας που σημείωσε ότι το μέτρο της επιδότησης «ισχύει από το Σεπτέμβριο.  Στον εκκαθαριστικό που θα πάρει ο καταναλωτής θα δει την επιδότηση, που θα  βρείτε τα δείγματα των λογαριασμών που θα λάβουν οι καταναλωτές και στα οποία θα φαίνεται η έκπτωση.

deigma

Ο υπουργός ΠΕΝ πάντως φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία των τιμών. «Οι τιμές εξαρτώνται από πολλά. Π.χ. μια μείωση τις τιμής του φυσικού αερίου λόγω εισόδου των ΑΠΕ μπορεί να φέρει μείωση ή αντίστοιχα πχ μια αύξηση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.  Δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε υψηλές τιμές ενέργειας το επόμενο διάστημα» τόνισε σημειώνοντας ότι «επειδή ωστόσο θα έχουμε διακυμάνσεις όπως τώρα θα πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό βραχυπρόθεσμης απόσβεσης των αυξήσεων. Η οριστική λύση είναι η ενεργειακή εξοικονόμηση στο κτηριακό απόθεμα, στις βιομηχανίες, η αλλαγή στον τρόπ μεταφοράς κτλ.» σημείωσε με έμφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας το ποσό της επιδότησης θα δοθεί αναλογικά με τις καταναλώσεις που θα παρουσιάσουν.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ και τις εκπτώσεις που θα προσφέρει η επιχείρηση στους πελάτες της σημείωσε ότι: «Ξεκινά από 3-4 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 12 περίπου. Είναι μια έκπτωση που έχει υπολογίσει η ίδια και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και την ισχυροποιεί για το μέλλον. Από τη μια η εταιρία πρέπει να διασφαλίζει το συμφέρον των μετόχων αλλά και να προστατεύει τους καταναλωτές, αυτός είναι ο στόχος.»

Σε σχέση με το κόστος που καλείται να πληρώσει η μέση και η υψηλή τάση ο κ. Σκρέκας παρέπεμψε σε άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις.  «Στις επιχειρήσεις τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Π.χ. σε κορεσμένα δίκτυα θα επιτρέψουμε εφόσον είναι για αυτοκατανάλωση, να μπουν φωτοβολταϊκά και να ισχύσει το net metering. Επίσης θα βοηθήσουμε με διμερή συμβόλαια αλλά και με τις ενεργειακές κοινότητες τις επιχειρήσεις. Και βέβαια έχουμε το εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις.»

Επίσης όπως είπε  «μέχρι τέλος του φθινοπώρου να βγάλουμε μια πρόσκληση για τους Δήμους για να τρους επιδοτήσουμε ώστε να παρέχουν δωρεάν ενέργεια σε νοικοκυριά με το net metrring (διαδικασίες συμψηφισμού).»

Γιώργος Αλεξάκης

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 14 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.