ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δουλειές Ξανά: Τι περιλαμβάνει το ν/σ που «μεταμορφώνει» τον ΟΑΕΔ

07:56 - 06 Απρ 2022 | Πολιτική
Δουλειές Ξανά: Τι περιλαμβάνει το ν/σ που «μεταμορφώνει» τον ΟΑΕΔ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις», που μετονομάζει τον ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), η οποία με τη σειρά της θα αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εποπτευόμενο από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, καθορίζονται:

- ο σκοπός και τα όργανα διοίκησης της Δ.ΥΠ.Α.,

- τα προσόντα και τα κωλύματα διορισμού του Διοικητή και των Υποδιοικητών της Δ.ΥΠ.Α., ο τρόπος επιλογής τους και οι αρμοδιότητές τους,

-η σύνθεση και ο τρόπος διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Δ.ΥΠ.Α και τα ασυμβίβαστα στο πρόσωπο των μελών του (αποτελείται από 11 μέλη, αντί από 17 που είναι σήμερα στον Ο.Α.Ε.Δ.), οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του Δ.Σ.,

-η σύνθεση, ο τρόπος διορισμού και η θητεία των μελών του Συμβουλίου Κοινωνικών Εταίρων, οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Δ.ΥΠ.Α., το οποίο τηρείται από τη Δ.ΥΠ.Α., ενώ παράλληλα καθορίζονται τα στοιχεία του κάθε αναζητούντος εργασία που πρέπει να περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο.

Παρέχεται σε κάθε αναζητούντα εργασία η Ψηφιακή Κάρτα Δ.ΥΠ.Α., η οποία διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. Με τη διασύνδεση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχος της Ψηφιακής Κάρτας Δ.ΥΠ.Α. είναι εγγεγραμμένος στο ως άνω Ψηφιακό Μητρώο, ή ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη Δ.ΥΠ.Α.

Ορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των προβλεπόμενων παροχών προς ανέργους και αναζητούντες εργασία. Πόροι που εξοικονομούνται από την εφαρμογή των προαναφερόμενων κριτηρίων κατευθύνονται υποχρεωτικά σε άλλες δράσεις προστασίας των αναζητούντων εργασία. Επιπλέον, παρατίθενται οι υποχρεώσεις της Δ.ΥΠ.Α. προς τους αναζητούντες εργασία, οι υποχρεώσεις των αναζητούντων εργασία και οι κατά περίπτωση συνέπειες σε περίπτωση παράβασης αυτών συμπεριλαμβανομένης της διακοπής καταβολής των μνημονευόμενων παροχών.

Καθορίζονται οι κυρώσεις σε περίπτωση αναληθών δηλώσεων για την εγγραφή ή παραμονή στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναζήτηση των παρεχόμενων επιδομάτων και χρηματικών παροχών προς ανέργους ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και, με πράξη του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α., επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας, τη σοβαρότητα της παράβασης και την τυχόν επανάληψή της.

Όμοιες κυρώσεις επιβάλλονται και σε περίπτωση:

- που διαπιστωθεί απασχόληση χωρίς να έχει δηλωθεί ή αναγγελθεί αρμοδίως

- ψευδούς δήλωσης του αναζητούντος εργασία ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. ή παράλειψής του να επικαιροποιήσει τα στοιχεία αυτά στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Στο πλαίσιο των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιούνται από τη Δ.ΥΠ.Α. δράσεις πιλοτικού χαρακτήρα για τη διεύρυνση του πλέγματος προστασίας των αναζητούντων εργασία και τη δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων ανεργίας.

Προβλέπεται η καταβολή, κατά το ήμισυ και μέχρι τη λήξη της ανώτατης χρονικής διάρκειας, των οριζόμενων παροχών, του επιδόματος ανεργίας ή της ενίσχυσης των αυτοτελώς και ανεξάρτητων απασχολουμένων, σε περίπτωση ανεύρεσης εργασίας εκ μέρους του αναζητούντος εργασία, πριν από τη λήξη της προαναφερόμενης προθεσμίας. Οι ημέρες εργασίας, για τις οποίες ο αναζητών εργασία έχει λάβει το ως άνω επίδομα, δεν προσμετρώνται στις ημέρες εργασίας που απαιτούνται για την πλήρωση των προϋποθέσεων επιδότησης λόγω ανεργίας.

Καταρτίζεται στρατηγική για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και ορίζονται οι ειδικότεροι στόχοι αυτής.

Θεσμοθετούνται:

- Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού της Δ.ΥΠ.Α.. Ορίζεται

  1. i) η αποστολή του (αντιμετώπιση θεμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του εργατικού δυναμικού),
  2. ii) η σύνθεσή του (απαρτίζεται από 14 μέλη) και

iii) οι φορείς με τους οποίους μπορεί να συνεργάζεται προς εκπλήρωση της αποστολής του.

Παρέχεται επίσης στο προαναφερόμενο συλλογικό όργανο η δυνατότητα να αναθέτει τη διενέργεια μελετών και την παροχή λοιπών υπηρεσιών, που είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση της αποστολής του, σε διάφορους φορείς.

- Επιστημονική Επιτροπή Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού της Δ.ΥΠ.Α. ως υποστηρικτικό όργανο του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού και ορίζεται η σύνθεση και οι αρμοδιότητές της.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.