ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια

10:56 - 27 Απρ 2022 | Πολιτική
Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια
Η απόφαση της Ρωσίας να “σφίξει” τον ενεργειακό κλοιό γύρω από την Αν. Ευρώπη σήμανε συναγερμό στην Αθήνα. Η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις από τις ρωσικές κινήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 15.30 μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία ανακοίνωσε στην Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου, αν δεν ικανοποιήσουν το αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν σε ρούβλια.  Η κίνηση είχε ως συνέπεια οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να εκτοξευθούν έως και 17%.  Από την πλευρά της ΕΕ έχει διαμηνύσει ότι η απαίτηση του Πούτιν παραβιάζει τις υφιστάμενες συμφωνίες, ωστόσο, υπάρχει ο...φόβος ότι μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση και απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά σε κράτη μέλη της Αν. Ευρώπης.  Πάντως σε δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος διακοπής του φυσικού αερίου, αλλά βέβαια είναι σε εξέλιξη σχετικές προετοιμασίες

Ήδη, δε, ο  κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Kiril Petkov για το θέμα και του ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ, η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

Ο Νικόλοβ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος προέδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Bulgartransgaz: Συνεχίζεται η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Η Πολωνία

Υπενθυμίζεται ότι η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε σήμερα «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ».

«Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε η πολωνική εταιρεία.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 27 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.