ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιματικός Νόμος: Αποσύρθηκε το άρθρο για την ασφάλιση κτιρίων

20:04 - 26 Μαϊ 2022 | Πολιτική
Κλιματικός Νόμος: Αποσύρθηκε το άρθρο για την ασφάλιση κτιρίων
Εισακούσθηκαν οι ενστάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για τον Κλιματικό Νόμο το άρθρο 23 για την ασφάλιση κτιρίων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το επίμαχο άρθρο πριν από την ψήφιση του νέου Κλιματικού Νόμου.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή της σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του άρθρου 23 του Κλιματικού Νόμου σύμφωνα με το οποίο θα καθιερωνόταν από 1.1.2025, η υποχρέωση ασφάλισης μόνο για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν.
 
Η ΕΑΕΕ υπογράμμιζε πως "η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική. Βασική αρχή της ασφάλισης είναι η ασφάλιση τυχαίου, αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου, κινδύνου δηλαδή που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αλλά αποτελεί ενδεχόμενο. Στην προτεινόμενη διάταξη, από τη στιγμή που ζητείται η ασφάλιση κτισμάτων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά. Έτσι το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που η ασφαλιστική επιχείρηση - μετά την απαραίτητη διαδικασία εκτίμησης και τιμολόγησης - αναλάβει τον κίνδυνο, το ασφάλιστρο που θα ζητηθεί, θα είναι υψηλό και κατά πάσα πιθανότητα μη προσιτό".
 
Η κυβέρνηση έκρινε πως η παραπάνω παρατήρηση έχει βάση και το άρθρο αποσύρθηκε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.