ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Προειδοποίηση για «πολιτική τερατογένεση»- Υπόσχεση για γενναίες επιδοτήσεις

16:06 - 11 Σεπ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Προειδοποίηση για «πολιτική τερατογένεση»- Υπόσχεση για γενναίες επιδοτήσεις
Μία βασική είδηση έβγαλε η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής (11/9) και αφορά στον εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν αλλάζει. Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στήριξη στους πολίτες για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας και παράλληλα επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους. Έβαλε απέναντι Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας «πολιτική τερατογένεση» μία ενδεχομένη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Εκλογές- Εκλογικός νόμος

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε από πολύ νωρίς ερωτήσεις σχετικά με τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο και πήρε ξεκάθαρη θέση. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας», ανάφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, σε αυτή τη χρονική συγκυριά. Άφησε μόνο ένα μικρό παράθυρο, αν δεχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ο νόμος και να μη γίνουν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική.

"Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει μόνο αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας", τόνισε συγκεκριμένα.

«Πολιτική τερατογένεση»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα πως θεωρεί πρόβλημα για τη χώρα τις εκλογές με απλή αναλογική. Και υπογράμμισε πως η ψήφος σε αυτές τις εκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Η εκτίμησή μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής» είπε, αλλά προειδοποίησε ότι «θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα».

«Θεωρητικά μπορεί να συμβεί. Ακόμη κι αν η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά από το 2ο κόμμα οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης και Κουτσούμπας θα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση αυτό. Και γι αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετική σημασία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κριτική σε Ανδρουλάκη

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και βρήκε ευκαιρία να ασκήσει κριτική στη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο θέλησε να παρουσιάσει ως συμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως πριν από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις ο κ. Ανδρουλάκης του είχε γυρίσει την πλάτη. Πρόσθεσε πως ουσιαστικά οι υποκλοπές αποτέλεσαν «βούτυρο στο ψωμί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να πάει σε ρήξη με τη ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, βλέπει όπως είπε τον κ. Ανδρουλάκη πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παραδεχόμενος ουσιαστικά πως είναι εξαιρετικά δύσκολη μία ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οικονομία – Επιδοτήσεις- Πετρέλαιο- Φυσικό αέριο

Σε ερωτήσεις για την οικονομία και τις εξαγγελίες των 5,5 δις. ευρώ που ανακοίνωσε το Σάββατο (10/9) στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε ιδιαίτερη εξειδίκευση. Παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν από τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, αλλά επέμεινε πως όλοι οι πολίτες θα λάβουν στήριξη.

Για την ενεργειακή ακρίβεια είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που να δίνει κίνητρο στους πολίτες για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα μέτρα θα εξειδικευθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, κάθε ελληνικό νοικοκυριό, ασχέτως κατανάλωσης, θα λάβει σημαντική στήριξη, διαβεβαίωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε πως «θα υπάρξει γενναία επιδότηση των τιμών του φυσικού αερίου».

«Θα κάνουμε διπλή παρέμβαση: αφενός θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και αφετέρου θα επιχειρήσουμε παρέμβαση στην αντλία, ώστε σε πρώτη φάση να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να ενθαρρύνουμε περισσότερα νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίο» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα φτάσιε η τιμή που βλέπετε σήμερα στον τελικό καταναλωτή».

Θύμισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που εισηγήθηκαν πλαφόν συνολικά στις εισαγωγές του φυσικού αερίου, δηλαδή στον δείκτη TTF, και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει δεκτή η πρόταση αυτή. Υπάρχει όμως ευρεία συμφωνία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών» είπε.

Ελληνοτουρκικά- Ερντογάν

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε όπως ήταν αναμενόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στα ελληνοτουρκικά. Τόνισε πως το τελευταίο διάστημα η κρίση έχει οξυνθεί, αλλά «χρέωσε» όλα όσα συμβαίνουν στη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες επικοινωνίας, δεν είπα εγώ 'Ερντογάν γιοκ'. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο, αυτός είναι που δεν επιθυμεί κάποια συζήτηση μαζί μου», τόνισε.

Ξεκαθάρισε πάντως πως «εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε ένα μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο. Από την άλλη θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις και θα αναδεικνύνουμε εντός και εκτός Ελλάδας αυτή τη διαστρέβλωση που επιχειρείται από την Τουρκία, που θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει άνθρωπος στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία, ενώ υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι απειλή για τα ελληνικά νησιά, ειδικά από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να θέτει ζήτημα κυριαρχίας» είπε.

Σε ερώτηση για το αν "φοβάται" σύρραξη στο Αιγαίο είπε πως "δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας". Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αν η Τουρκία επιχειρούσε να επιτεθεί στην Ελλάδα θα έπαιρνε καταλυτική απάντηση».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 11 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.