ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στροφή Κομισιόν προς το πλαφόν- Ικανοποίηση σε Ελλάδα και «συμμάχους»

19:49 - 05 Οκτ 2022 | Πολιτική
Στροφή Κομισιόν προς το πλαφόν- Ικανοποίηση σε Ελλάδα και «συμμάχους»
Την ικανοποίησή του για την επιστολή Φον ντερ Λάιεν πρους τους ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία ζητά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις αναρτήσεις του, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Θυμίζουμε πως η Κομισιόν δεν είχε αρχικά αποδεχθεί την πρόταση 15 κρατών-μελών για πλαφόν στην τιμή του αερίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής ασκήθηκαν πιέσεις και φαίνεται πως η Κομισιόν και... κατ' επέκταση η Γερμανία αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συζητηθεί τελικά το πλαφόν, αλλά σε προσωρινή βάση.

Έστω κι έτσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός που συνυπέγραψε την αρχική πρόταση, δεν κρύβει την ικανοποίησή του, για τη στροφή αυτή από τη μεριά της Φον ντερ Λάιεν.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1577695537553444866}

Προσθέτει δε πως ανυπομονεί για τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να οριστεί η συγκεκριμένη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως σημειώνει "έφτασε η ώρα να υποστηρίξουμε δραστικά τους πολίτες απέναντι στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1577695539323346952}

Στην επιστολή της, η πρόεδρος της Κομισιόν καταθέτει πρόταση για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα,  η Φον ντερ Λάιεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο και πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

{https://twitter.com/DaveKeating/status/1577705001488719873}

Προφανώς το διπλωματικό πόκερ θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής (7/10) όταν και οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις, που ομολογουμένως έχουν ήδη καθυστερήσει και έχουν ανοίξει μεγάλες πληγές στις οικονομίες των κρατών - μελών.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:32 - 05 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.