ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: «Putin effect» η ακρίβεια- Εξετάζουμε παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης

12:38 - 14 Οκτ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης: «Putin effect» η ακρίβεια- Εξετάζουμε παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης
Απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και στις κατηγορίες για την ακρίβεια στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η πληθωριστική κρίση είναι διεθνής και ξέσπασε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση και στην ομιλία του δεν είπε λέξη για το ρόλο που έχει παίξει στο διεθνές περιβάλλον ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι επιλογές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως η ακρίβεια έχει όνομα Μητσοτάκης (Mitsotakis effect) και ο Πρωθυπουργός απάντησε πως "η παγκόσμια ακρίβεια έχει όνομα και είναι ο εκβιασμός της Ρωσίας ως ασύμμετρο όπλο κατά της Ευρώπης".

Υπερασπιζόμενος τις πολιτικές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως η Ελλάδα δίνει μεγάλες επιδοτήσεις και προστατεύει τους πολίτες της.

«Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για τη φορολόγηση των υπερκερδών, που ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε πως δεν έχει εφαρμοστεί, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το κράτος έχει ήδη κερδίσει από αυτήν  2,7 δισ. ευρώ.

Συμπερασματικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως "η πρόσκαιρη κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει", ενώ υποσχέθηκε στήριξη στους πολίτες για όσο διαρκεί η κρίση. "Ήδη όπως είπε η πατρίδα αμύνεται με τον καλύτερο ενεργειακό τρόπο στην καταιγίδια της ακρίβειας. 13 δισ. τα μέτρα στήριξης μόνο για το 2022".

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό θα γίνει χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης ο Πρωθυπουργός είπε πως τελικά δεν θα είναι όσο ακριβό αναμενόταν και λογικά θα πωλείται κοντά στο 1,30 ευρώ το λίτρο.

Για το πετρέλαιο κίνησης που είναι πια πιο ακριβό απο την αμόλυβδη, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως είναι πρόβλημα και άνοιξε παράθυρο για νέα παρέμβαση στην τιμή του με επιδότηση στην αντλία, όπως ίσχυε το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός παρέθεσε όσα ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ που προβλέπουν ενισχύσεις για αρκετές κατηγορίες πολιτών, μέχρι και το τέλος του 2023. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 14 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.