ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσπάθεια Μητσοτάκη να πείσει τους EUMED-9 για το πλαφόν

20:33 - 09 Δεκ 2022 | Πολιτική
Προσπάθεια Μητσοτάκη να πείσει τους EUMED-9 για το πλαφόν
Το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο έθεσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή, ενώ υπάρχουν ηχηρές φωνές που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε συνεργασία με αρκετούς ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη EUMED εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Επίσης, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε.

Θυμίζουμε στη EUMED-9 συμμετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας. Τις εργασίας παρακολουθεί επίσης η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.