ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επείγουσα έρευνα για τον Αβραμόπουλο διέταξε η Κομισιόν

19:09 - 21 Δεκ 2022 | Πολιτική
Επείγουσα έρευνα για τον Αβραμόπουλο διέταξε η Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος, όπως μεταδίδει το Politico, βρίσκεται σε ένα σπιράλ καταγγελιών διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα πως η Επιτροπή ζητά από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες λόμπι.

Ο Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι— ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ο Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Το σκάνδαλο, στο οποίο κατηγορήθηκε και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, έχει κλονίσει το κατεστημένο της ΕΕ και έχει βλάψει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα ηθικά πρότυπα, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Σε ένα email που είδε το Politico και προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη σε κάθε γραφείο Επιτρόπου, αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε εάν μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων ή στελέχη των γραφείων τους είχαν αλληλεπίδραση με τον Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση το πλήρες όνομα Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι τα μέσα του πρωινού για να απαντήσουν.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dana Spinant, δήλωσε: «Στέλνουμε [στον Αβραμόπουλο] μια επιστολή σήμερα για να τον ρωτήσουμε πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την εξουσιοδότηση που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα [στο Fight Impunity]».

«Λέγαμε από την αρχή ότι εξετάζουμε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου και μελών του Κολεγίου», πρόσθεσε η Spinant, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εσωτερικά email.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν σε σχετικές δηλώσεις αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ότι ο κ. Αβραμόπουλος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της ΜΚΟ, αλλά η έρευνα συνεχίζεται και έχουν ζητηθεί από τον πρώην Επίτροπο κάποια επιπλέον στοιχεία για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 21 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.