ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

16:12 - 30 Δεκ 2022 | Πολιτική
ΥΠΕΞ: Καταδικάζει τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ
Τη βεβήλωση με ναζιστικά σύμβολα του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης μέσα στο ΑΠΘ καταδικάζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση, με ναζιστικά σύμβολα, μέσα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.

Η ελληνική πολιτεία και κοινωνία απορρίπτουν ανεπιφύλακτα κάθε πράξη ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού οπουδήποτε και αν εκδηλώνεται. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε μια πόλη που θρήνησε 50.000 μέλη της ιστορικής εβραϊκής της κοινότητας, συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα κατά το Ολοκαύτωμα επί ναζισμού, απλώς επειδή ήταν Εβραίοι.

Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες παράνομες και ανήθικες ενέργειες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Καταδίκη και από το ΠΑΣΟΚ

Τον αποτρόπαιο βανδαλισμό του μνημείου καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, και το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «μια πράξη αντισημιτισμού, φανατισμού και μισαλλοδοξίας που μας προσβάλλει όλους μας».

«Η ιστορία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, η ανάδειξη και η προβολή της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της είναι σημαντική», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές

Πάντως, την Παρασκευή αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστοι στο μνημείο.

Συνεργεία του ΑΠΘ καθάρισαν και αποκατέστησαν τις ζημιές, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που σχημάτισαν με σπρέι τον αγκυλωτό σταυρό και άλλα σύμβολα που συνδέονται με τη ναζιστική ιδεολογία, στα μάρμαρα του μνημείου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.