ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκρέκας στο Reporter: Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις- Διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική ισορροπία Κύριο

10:00 - 06 Ιαν 2023 | Πολιτική
Σκρέκας στο Reporter: Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις- Διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική ισορροπία
H διεθνής ενεργειακή κρίση, που κλιμακώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζει να απειλεί τις οικονομίες και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Του Κώστα Σκρέκα, Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Inside Information Magazine - Δεκέμβριος 2022

Στην Κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε ότι το πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας, πιέζει ασφυκτικά τη βιομηχανία. Έναν κλάδο που συμβάλει αποφασιστικά στην απασχόληση, την κοινωνική εξισορρόπηση και τη δυναμική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά, ότι η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων περνά μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Την ίδια ώρα που πολλές βιομηχανίες της Ευρώπης απειλούνται με κλείσιμο, η Κυβέρνηση εφαρμόζει, από την πρώτη στιγμή, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της παραγωγικού ιστού της χώρας, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Εφαρμόζουμε άμεσες επιδοτήσεις σε όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια, με αυξημένη επιδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήμασταν η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας σε όλες τις επιχειρήσεις.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης έως το τέλος του 2022 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022 υπερέβη τα 8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κάποιες από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στην Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά μεγέθη της χώρας μας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Δεύτερον, προωθούμε πολιτικές για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις, επιταχύνοντας τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Σε ένα συνεχώς εναλλασσόμενο και δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση στην κατάταξη της Ernst & Young για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα αναβαθμίζεται επιχειρηματικά και μετατρέπεται σε μια χώρα που προσελκύει υγιείς ξένες επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Επιπλέον, ψηφίσαμε σημαντικές διατάξεις για την προώθηση του net metering και αυξάνουμε τον ηλεκτρικό χώρο για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού.

Πολύ σημαντική παράμετρος για τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους και το πρασίνισμα της ελληνικής βιομηχανίας είναι η ανάπτυξη της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Εξετάζουμε την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων από τη χρηματιστηριακή αγορά, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ αξιολογεί την ενίσχυση των βιομηχανικών μονάδων που συνάπτουν PPAs (Green Pool).

Παράλληλα, εξετάζουμε πρόσθετα μέτρα για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, όπως την επέκταση πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας, του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό, που αφορά στις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, την επέκταση του virtual net-metering και στην Υψηλή Τάση και την αύξηση του ορίου των 3 MW για το netmetering.

Σημαντική παράμετρος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Για αυτό τον λόγο, προωθούμε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης στις επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύντομα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, ύψους 160 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε, επίσης, να εντάξουμε στο REPowerEU έργα για την εγκατάσταση σε επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία.

Καμία άλλη Κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει στηρίξει με τόση αποφασιστικότητα τις επιχειρήσεις έναντι του τεράστιου ενεργειακού κόστους, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Στηρίζουμε το επιχειρείν και ταυτόχρονα θωρακίζουμε την προσπάθεια της εθνικής μας οικονομίας να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα που θα ανοίξει τον δρόμο στις μεγάλες επενδύσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε, για όσο χρειαστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 06 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.