ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίβυος υπουργός πετρελαίου: Ανοικτή πρόσκληση σε Ελλάδα-Κύπρο- Αίγυπτο για ΑΟΖ

22:26 - 11 Ιαν 2023 | Πολιτική
Λίβυος υπουργός πετρελαίου: Ανοικτή πρόσκληση σε Ελλάδα-Κύπρο- Αίγυπτο για ΑΟΖ
Ο Λίβυος υπουργός πετρελαίου, πρώην πολύ στενός συνεργάτης του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης και εκλεκτού του Ερντογάν, Μοχάμεντ Αούν φαίνεται ότι προσπαθεί να «ρίξει την χαριστική βολή» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο Αούν αναφέρει πως είναι καιρός η Λιβύη να έρθει σε έναν φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Μάλιστα, αναγνωρίζει πως οι χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και από εκεί με τον κανόνα της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.

Ουσιαστικά, ο υπουργός πετρελαίου της Λιβύης απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας πάνω στους οποίους βασίστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με Ρηματική Διακοίνωση την Τρίτη (11/1) η Αθήνα επανέλαβε την πρόθεσή της να μιλήσει με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο της Λιβύης, με χθεσινή του απόφαση, ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:54 - 11 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.