ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση μομφής: H διαδικασία στη Βουλή

09:25 - 26 Ιαν 2023 | Πολιτική
Πρόταση μομφής: H διαδικασία στη Βουλή
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης (25/1) η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ενάντια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και όχι μόνο προσώπων από την ΕΥΠ.

Αφού παρέλαβε τον φάκελο με τα στοιχεία της έρευνας από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστο Ράμμο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, αφού όπως είπε το πόρισμα της αρχής αποδεικνύει ότι παρακολουθούνταν τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, όσο και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και άλλοι τέσσερις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρόταση ως καλοδεχούμενη και κατάλληλη ευκαιρία για να συγκριθούν τα έργα στις δύο τετραετίες, τη μία επί ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που δεν έχει ολοκληρωθεί επί Νέας Δημοκρατίας.

H διαδικασία που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης (25/1), θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (27/1) το μεσημέρι με ψηφοφορία, αφού πρώτα θα έχουν μιλήσει οι πολιτικοί αρχηγοί.

Tι ακριβώς είναι όμως η πρόταση μομφής

Με τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» εννοείται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Τι προβλέπει το άρθρο 84

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, υπό την προϋπόθεση ότι φέρει την υπογραφή του 1/6 του συνόλου των βουλευτών (δηλαδή από τουλάχιστον 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση συνολικά ή από κάποιο μέλος της μεμονωμένα.

Οι βουλευτές οφείλουν να καταθέσουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Στην περίπτωση που συγκεντρώνονται υπογραφές από τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Επί μέρους προβλέψεις επί της διαδικασίας

Αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία (στη συγκεκριμένη περίπτωση την Παρασκευή)

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Πότε γίνεται δεκτή και πότε μπορεί να κατατεθεί εκ νέου

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (τουλάχιστον 151 βουλευτές).

Τονίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός της περιπτώσεως όπου υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:54 - 26 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.