ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δουλεύει» η διπλωματία των σεισμών-Ο ρόλος της ΕΜΑΚ και οι...αστερίσκοι

10:05 - 13 Φεβ 2023 | Πολιτική
«Δουλεύει» η διπλωματία των σεισμών-Ο ρόλος της ΕΜΑΚ και οι...αστερίσκοι
Επέστρεψε στην Ελλάδα αργά το βράδυ της Κυριακής (12/2) με πτήση τσάρτερ της Aegean η αποστολή των ΕΜΑΚ που βοήθησε στην Τουρκία για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. H παρουσία τους εκεί έπαιξε διττό ρόλο. Από τη μία η ανθρωπιστική βοήθεια και από την άλλη η συμβολή τους στον... εναγκαλισμό Δένδια - Τσαβούσογλου.

Η τουρκική κυβέρνηση εξήρε τη συμβολή της ελληνικής αποστολής σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τον τουρκικό λαό και η διπλωματία των σεισμών που φαίνεται πως και πάλι πιάνει τόπο.

Μία εβδομάδα πια μετά το σεισμό, η Τουρκία θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και η κυβέρνηση Ερντογάν άλλαξε τελείως το αφήγημα σχετικά με την Ελλάδα. Από τις καθημερινές επιθέσεις και απειλές, η Ελλάδα είναι πια ο "καλός γείτονας".

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκε με ανοιχτή την αγκαλιά τον Νίκο Δένδια στην Τουρκία και θυμήθηκε την παλιά τους φιλία, η οποία είχε "παγώσει" τα τελευταία χρόνια.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισαν σε κοινές τους δηλώσεις από την Αντιόχεια, όπου βρίσκονται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε, από τη μεριά του τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής Κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας για τις χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.

Τα παραπάνω δημιουργούν ένα κλίμα εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ανοίγουν ένα "παράθυρο" ηρεμίας. Για πόσο; Δύσκολο να απαντήσει κανείς αν μιλάμε για το τέλος της κρίσης σε βάθος χρόνου ή αν για μία μικρή παρένθεση. Το σοκ στην Τουρκία, πάντως, είναι τέτοιο που αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η ηρεμία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα έχει διάρκεια. Τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη και (δυστυχώς) ανάλογα μετά το τι θα συμφέρει τον Ερντογάν ενόψει των εκλογών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 13 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.