ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φραγκογιάννης: Αναγκαία η στήριξη των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών-Συναντήσεις στη Ντόχα

17:38 - 08 Μαρ 2023 | Πολιτική
Φραγκογιάννης: Αναγκαία η στήριξη των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών-Συναντήσεις στη Ντόχα
Την αναγκαιότητα μεγαλύτερης στήριξης των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών (ΛΑΧ) και των λαών τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις ΛΑΧ, που διεξήχθη στην Ντόχα, μεταξύ 4 και 8 Μαρτίου 2023.

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Φραγκογιάννης, όπως επισημαίνεται στη σχετική ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε ότι το νέο Πρόγραμμα Δράσης της Ντόχα για τις ΛΑΧ 2022-2031, πρέπει, αντλώντας από τα διδάγματα της τελευταίας δεκαετίας, να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο και συνεκτικό σύνολο δεσμεύσεων με έμφαση, αφενός στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των χωρών αυτών και αφετέρου στην υιοθέτηση μέτρων για τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό των οικονομιών τους.

Ο κ. Υφυπουργός συμμετείχε, επίσης, με ομιλία, σε δύο στρογγυλές τράπεζες, στις θεματικές ενότητες α) Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προστασία του περιβάλλοντος και β) Αξιοποίηση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες, ο κ. Φραγκογιάννης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με επικεφαλής αντιπροσωπειών χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη, με στόχο την προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μη μόνιμο μέλος, για τη διετία 2025-26. Στις συναντήσεις συμμετείχε και η Ειδική Απεσταλμένη για την υποστήριξη της εν λόγω υποψηφιότητας της Ελλάδας, Πρέσβυς κα Μαρία Θεοφίλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Υφυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τον Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού του Μπουτάν κ. Chencho, με την Υπουργό Εξωτερικών, Διεθνούς Συνεργασίας & Κοινοτήτων της Γουινέα-Μπισάου, Suzi Carla Barbosa, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Διεθνή Συνεργασία της Ανγκόλα, Domingos Custodio Vieira Lopes, με τον Υπουργό Εξωτερικών & Διεθνούς Εμπορίου της Ζιμπάμπουε, Fredrick Shava, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών & Ανάπτυξης του Κιριμπάτι, Δρ Teuea Toatu, με την Υπουργό Εξωτερικών του Μαλάουι, Nancy Tembo, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό & Υπουργό Τουρισμού των Φίτζι, Viliame Gavoka, με τον Υπουργό Σχεδιασμού & Εξωτερικής Συνεργασίας της Αϊτής, Ricard Pierre και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Διεθνούς Εμπορίου & Μετανάστευσης της Αντίγκουα-Μπαρμπούντα, E. Paul Chet Greene.

Ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε, επίσης, με την Ιταλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Μαρία Τριπόδη και την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Τέλος, κατά την παραμονή του στην Ντόχα, ο Υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης είχε σύντομη συνάντηση και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε Τουρκία και Ελλάδα, καθώς και το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για τη «θετική ατζέντας», που είχαν αναβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι η «θετική ατζέντα» αποτελεί πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα χαμηλής πολιτικής και αναπτύσσεται γύρω από 25 θεματικές οικονομικού, επιχειρηματικού και εμπορικού ενδιαφέροντος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.