ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Η θεσμική απάντηση στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής

15:43 - 11 Απρ 2023 | Πολιτική
Τσίπρας: Η θεσμική απάντηση στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής
Στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόσκληση για ντιμπέιτ των δύο, τονίζοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε, λέει, πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δεν θέλει άλλες. Δεν θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή, μάλλον, τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν, που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα».

Για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, κάνοντας λόγο για «κωλοτούμπα» του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης για το νερό το 2018; Μιλούσε για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ», ανέφερε, για να υποστηρίξει ότι παλαιότερος νόμος της κυβέρνησης επιχείρησε να εμποδίσει την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο, όπου είχαν μεταβιβαστεί το 2016. Τι προσπαθείτε να κρύψετε; Τώρα που βλέπετε τις αντιδράσεις του κόσμου προσπαθείτε να αλλάξετε στάση και λέτε ότι αν εκλεγείτε ξανά θα φέρετε τις μετοχές στο Δημόσιο. Γιατί μετά τις εκλογές; Κάντε το εδώ και τώρα. Σας καταθέτουμε τροπολογία. Δεν θα το δεχθείτε, προφανώς. Αλλά ο κόσμος σάς έχει πάρει χαμπάρι».

«Θέλετε να σας πιστέψουμε ότι δήθεν αν επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό; Και θέλετε να σας πιστέψουμε; Και τον αέρα που αναπνέουμε θα ιδιωτικοποιήσει», υποστήριξε.

«Μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ή, ακόμα χειρότερα, με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη, είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ό,τι έχει μείνει όρθιο. Και την ίδια στιγμή κατανοεί ο κόσμος ότι η μόνη ελπίδα να μείνουν στο Δημόσιο τα αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό, είναι προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα» είπε.

«Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη»

Συνεχίζοντας στο θέμα της σημερινής συζήτησης, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. «Φέρνετε μια τροπολογία που είναι η τρίτη στη σειρά και θα είχε λυθεί το πρόβλημα με μια μικρή μόνο προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή «με την ανοχή της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαφές με τους δικαστές, προσθέτοντας ότι, «στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά την προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, η θεσμική σας βαναυσότητα οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα».

«Καταφέρνετε να γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη. Δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό να προσφύγουν για ακύρωση εκλογών στο εκλογοδικείο και στο ανώτατο δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Φανταστείτε τι ώθηση θα δώσει στην ακροδεξιά αν βγει απόφαση που τους δικαιώνει», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρκετή ζημιά έχει γίνει σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατική λειτουργία, μην κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με μια επιπόλαιη επιλογή. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με επιμονή στο λάθος και με μεγαλύτερο λάθος. Αυτό που θα μας προστατεύσει είναι ο λαός και όχι οι δικαστές, η κρίση του ελληνικού λαού θα δείξει κυβέρνηση δημοκρατικής πλειοψηφίας αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία και αξιοπρέπεια», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απάντηση του Μάκη Βορίδη 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ια «πολιτική τύφλωση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Με όσα λέτε προσθέτετε στο αντισύστημα, στη θολούρα, στην οργή, αγανακτισμένοι ξανά, πάμε έναν κύκλο. Οι θέσεις πρέπει να είναι καθαρές. Έχει πει πράγματα το ΠΑΣΟΚ, η κυρία Λιακούλη, ο κ. Καστανίδης έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της διάταξης. Να συνταχθείτε μαζί μας αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.