ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξύπνησε... μνήμες ο Κατρούγκαλος- Έξαλλοι οι επαγγελματίες-Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

12:18 - 18 Μαϊ 2023 | Πολιτική
Ξύπνησε... μνήμες ο Κατρούγκαλος- Έξαλλοι οι επαγγελματίες-Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξύπνησε άσχημες μνήμες στους ελεύθερους επαγγελματίες, εκφράζοντας την άποψη πως οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα έπρεπε να επανέλθουν στο 20%.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για "προσωπική άποψη" που δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η... ζημιά είχε γίνει.

Η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία και ανέδειξε τη δήλωση Κατρούγκαλου με δήλωση μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου,Άκη Σκέρτσου.

«Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος.

Για «ανατριχιαστική» δήλωση έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Όχι μόνον σκοπεύουν να επαναφέρουν το 20% κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες (μέτρο που κατά κοινή ομολογία κατέστρεψε πολλούς ανθρώπους) αλλά και το 100% προκαταβολής του Φόρου καθώς αν προσέξετε την προκαταβολή του 100% του φόρου την θεωρεί ‘απολύτως δίκαιο μέτρο’» ανέφερε.

Οι επαγγελματίες στα... κάγκελα

Λίγη ώρα αργότερα και παρά τις διευκρινίσεις Κατρούγκαλου ακολούθησε ομοβροντία δηλώσεων από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε λόγο για εμμονές του κ. Κατρούγκαλου "οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία".

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σχολίασε επίσης πολύ επικριτικά τη δήλωση Κατρούγκαλου, τονίζοντας πως: "Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.

Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας δεσμεύσεις πως όχι μόνο δεν θα υπάρξει αύξηση εισφορών, αλλά αντίθετα θα υπάρξει μείωσή τους.

Τσαπανίδου σε ρόλο... πυροσβέστη

Αυτό έσπευσε να διαβεβαιώσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου, η οποία κάνει λόγο για "προπαγάνδα" της κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζει ότι «μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες».

Σημειώνει ακόμα πως "καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν".

Αντίστοιχα, επαναλαμβάνουμε πως και ο Γιώργος Κατρούγκαλος θέλησε να ξεκαθαρίσει πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρες σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και οι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν.

Τα λάθη της τελευταίας στιγμής, όμως, μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην κάλπη και όπως οι πολιτικοί αρχηγοί, έτσι και τα στελέχη των κομμάτων πρέπει να προσέχουν πολύ τι λένε. Δεν είναι ώρα για αυτογκόλ, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος "μαζέματος".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:35 - 18 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.