ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δουδωνής: Εμπρηστής της συναίνεσης η κυβέρνηση και η Κεραμέως

13:48 - 23 Ιαν 2024 | Πολιτική
Δουδωνής: Εμπρηστής της συναίνεσης η κυβέρνηση και η Κεραμέως
Την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει με τροπολογία την καθιέρωση επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές στηλιτεύει ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Δουδωνής.

«Απόψε έπεσαν οι μάσκες ως προς το ποιος επιθυμεί τη συναίνεση και ποιος χρησιμοποιεί τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης για να παίξει προσωπικά, μικροκομματικά παιγνίδια. Απόψε φαίνεται ποιος είναι ο εμπρηστής της συναίνεσης, και ο εμπρηστής της συναίνεσης είναι η Κυβέρνηση και η Υπουργός Εσωτερικών, η κ. Κεραμέως.

Είναι ξεκάθαρο ότι η διάταξη του άρθρου 51 παράγραφος 4 δίνει τη μεταπλειοψηφική εγγύηση των δύο τρίτων, δηλαδή της ύψιστης πλειοψηφίας που προβλέπεται στο Σύνταγμα, ούτως ώστε να προσχωρήσει σε μία λογική μεταπλειοψηφικής δημοκρατίας, σε μία λογική συναινέσεων, αλλά και διαβούλευσης. Και ερωτώ: Ποια διαβούλευση υπάρχει με εκπρόθεσμη και άσχετη τροπολογία που τοποθετείται σε νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ότι αφορά στις ευρωεκλογές; Ποια διαβούλευση υπάρχει, όταν η Υπουργός Εσωτερικών, αφού περνά ο κύκλος των εισηγητών και πριν γίνει η συζήτηση επί της αντισυνταγματικότητας, σε απολύτως, δηλαδή, ασφαλή γι’ αυτή χρόνο και έχοντας αφήσει να διαρρεύσει κάθε χρόνος για την περαιτέρω επεξεργασία του νομοσχεδίου από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Αντιπολίτευσης, πετά ως πυροτέχνημα ένα τόσο σοβαρό θεσμικά θέμα, για τα οποίο το Σύνταγμα επιφυλάσσει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία;

Οι πλειοψηφίες, κυρία Υπουργέ, δεν είναι για να γράφονται σε ένα κομμάτι χαρτί, είναι για να αποτελούν αντικείμενο συναινέσεων, και συναινέσεις χωρίς συζήτηση δεν νοούνται και μάλιστα, συναινέσεις χωρίς συζήτηση σε ένα τόσο θεσμικά σοβαρά θέμα, όπως είναι ο τρόπος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Τί είπατε; Τίθεται το θέμα για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων για τις ευρωεκλογές για να συζητηθεί, να εξεταστεί η εφαρμογή του στις ευρωεκλογές - για τις οποίες ευρωεκλογές να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις είχε πει ότι θα γίνουν με το παλαιό σύστημα και η επιστολική ψήφος θα ισχύσει μετά από αυτές. Ποια είναι η συνέπεια λόγων και έργων σας; Ποια είναι και πού είναι η περίφημη συνέπεια της Νέας Δημοκρατίας; Πουθενά. Γιατί ουδέποτε υπήρξε».

Ο κ. Δουδωνής συνέχισε απευθυνόμενος στην υπουργό Εσωτερικών: «Είστε, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, η εμπρηστής της συναίνεσης, είστε ο άνθρωπος ο οποίος εκμεταλλεύεται την υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης στα σοβαρά θεσμικά θέματα, ούτως ώστε με εκπρόθεσμη και άσχετη τροπολογία να παρεισάγετε -αυτό είναι το ρήμα- τόσο σοβαρά θέματα όσο είναι η επιστολική ψήφος των εκτός επικρατείας εκλογέων. Και ναι, φυσικά, έχουμε να κάνουμε με έναν πραξικοπηματικό τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε το Κοινοβούλιο, γιατί αρνείστε τη φύση του ως φόρουμ διαβούλευσης. Αρνείστε την ίδια την ουσία του κοινοβουλευτισμού. Δεν συζητάτε εμπρόθεσμες τροπολογίες της Αντιπολίτευσης, εισάγετε εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες της Κυβέρνησης.

Κατά τούτο, το άρθρο 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος επαναλαμβάνω ότι εισάγει τη μεταπλειοψηφία των δύο τρίτων, για να υπάρξει και η ευρύτερη δυνατή συζήτηση. Παραπέμπω στα πρακτικά της Αναθεωρητικής Βουλής του 2001 της λεγόμενης συναινετικής αναθεώρησης, όπου δεν εμφανίζονταν οι διατάξεις για να παγιδεύσουν τάχα την Αντιπολίτευση.

Όσον αφορά δε στο επιχείρημα της παγίδευσης, το οποίο εκφράστηκε από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, θέλω να τους ρωτήσω αν, κύριε Τζανακόπουλε, τηρούσαν όλοι τη δική σας σε όλα αρνητική στάση -και επί της αρχής αρνητική στάση- θα είχε εκτεθεί με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση; Τί θα γινόταν αν τηρούσαμε όλοι τη στάση σας; Δεν θα είχε εκτεθεί.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας, έτσι όπως έχει εκφραστεί, αφορά στη δυνατότητα του άρθρου 51 παράγραφος 4 να ρυθμίζει το πεδίο των ευρωεκλογών. Το άρθρο 51 παράγραφος 4 αναφέρει τους εκτός επικρατείας εκλογείς ως δέκτες της ρύθμισης για την επιστολική ψήφο πηγαίνοντας στη λογική της άρσεως των εμποδίων. Η λογική της άρσεως των εμποδίων ως προς τις εθνικές εκλογές είναι αυτή η οποία κατευθύνει τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται το ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ερείδονται τα επιχειρήματα και από τις τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες επέβαλαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας, δεν έχει έρεισμα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο εκφέρονται τα επιχειρήματα.

Ωστόσο, εκφέρουμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Κυβέρνηση την κοινοβουλευτική διαδικασία και εκτιμούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται η τροπολογία σήμερα αποτελεί καταστρατήγηση του πνεύματος του συναινετικού και διαβουλευτικού του άρθρου 51 παράγραφος 4. Και προφανώς, υπό το φως των νέων εξελίξεων, φυσικά και θα επανεξετάσουμε τη στάση μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:51 - 23 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.