ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Οι ομόφυλοι γονείς θα κοιμούνται ήσυχοι-Το μήνυμα στην Εκκλησία

13:59 - 24 Ιαν 2024 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Οι ομόφυλοι γονείς θα κοιμούνται ήσυχοι-Το μήνυμα στην Εκκλησία
Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, παρά τις αντιδράσεις, επιβεβαίωσε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης (24/1) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολική ψήφο, χαρακτηρίζοντας ως παλινωδία την αντίρρηση της αντιπολίτευσης να στηρίξει την τροπολογία για τις εθνικές εκλογές. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ικανοποιημένος για την πορεία της οικονομίας, λέγοντας πως η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως κίνητρο για επενδύσεις.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επιστολική ψήφο. Επιτέθηκε μάλιστα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Δήλωσε συγκεκριμένα ότι δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γυρίζουν την πλάτη στο σχέδιο νόμου με αφορμή την τροπολογία για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. «Η φωνή των πολιτών έχει άλλη βαρύτητα στις δυο κάλπες;» αναρωτήθηκε και ζήτησε από τα δυο κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και να απορρίψουν την τροπολογία.

«Γίνεται ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, αν καταψηφιστεί. Και τότε θα φανεί ποιος θέλει να έχουν τη δυνατότητα οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Νταβός. «Είναι φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως ένα πρόσθετο κίνητρο που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη, περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος. Πριν δύο ημέρες, ο κ. Χατζηδάκης και η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν τη μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης στα 2.400 ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι το μέτρο αφορά περίπου 75.000 ετησίως, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2023. «Η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας» σε συνδυασμό με τη στρατηγική της οικογένειας.  

Η ευημερία των πολιτών μιας κοινωνίας δεν μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για περισσότερη ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα ασφάλεια. «Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα, χωρίς να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να έχουν ελευθερία;» διερωτήθηκε. «Η χώρα ανήκει εις τη Δύση, όπως τόνισε και ο ιδρυτής της παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι' αυτό και όραμά μας είναι η Ελλάδα να αποδίδει σημασία στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών», είπε. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον νέο δικαστικό χάρτη, που είναι μια μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια. Σκοπός είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος. «Δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών, αλλά η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τον πενταπλάσιο χρόνο. Οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο είναι κρίσιμες. Έχει γίνει μία λεπτομερής δουλειά. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση». 

Ομόφυλα ζευγάρια

Τέλος, αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου που δεν ήταν άλλο από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια, χωρίς ακρότητες. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, της παράδοσης, της εξέλιξης, σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα».

Συμπλήρωσε ακόμα πως «το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού»

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ακόμα πως το νομοσχέδιο «δεν προσθέτει ορολογίες όπως Γονέας 1 και Γονέας 2. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού», είπε, κάνοντας λόγο για «θέμα ισότητας, που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγεθύνσεις». 

Για τη στάση της Εκκλησίας σχολίασε πως «σέβομαι απόλυτα τις θέσεις της. Αναφερόμαστε, όμως, σε επιλογές της πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα είχαμε διαφορετικές επιλογές με την Εκκλησία αλλά η ζωή έδειξε ότι οι επιλογές ήταν ώριμες, δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία ούτε τη συνεργσία Πολιτείας - Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και τώρα», σημείωσε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:11 - 24 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.