ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «χάρτης» των ΜΕΘ:Σε θέσεις μάχης νέες κλίνες σε Σωτηρία-Νίκαια

10:58 - 06 Οκτ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Ο «χάρτης» των ΜΕΘ:Σε θέσεις μάχης νέες κλίνες σε Σωτηρία-Νίκαια
Στις 941 είναι οι πλήρως ενεργές θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπως αναφέρουν στελέχη του υπ. Υγείας σε ερώτημα του Reporter.gr στο φόντο της επικείμενης αυριανής σύσκεψης για την εκτίμηση της κατάστασης στην Αττική. Παράλληλα, όπως τονίζεται, γίνεται εντατική προσπάθεια με τη συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα όπου και προωθούνται ασθενείς με ανάγκη εντατικής φροντίδας με άλλα νοσήματα, ώστε να υπάρχει πάντα διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ σε απευκταία περίπτωση αύξησης κρουσμάτων. Συνολικά εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και με την ολοκλήρωση της στελέχωσης θα γίνουν 1.200 κλίνες αυτές των ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο αριθμός κλινών σε ΜΕΘ-COVID είναι 272 με τις κενές να είναι στο 40%. Μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπουν στο σύστημα άλλες 55 θέσεις σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία από τη χορηγία της Βουλής (50 θέσεις) κι ενός ξένου μεγιστάνα του Λιβανέζου, Ταουφίκ Χούρι, που νοσηλεύτηκε και σώθηκε από το προσωπικό του ιστορικού νοσοκομείου (άλλες 5 θέσεις).

«Κανένα εθνικό σύστημα Υγείας, όσο ισχυρό και να είναι, δεν αντέχει μία γεωμετρική αύξηση του κορονοϊού. Το είδαμε αυτό στον πρώτο κύκλο σε πολύ ισχυρά, κραταιά συστήματα Υγείας. Γι’ αυτό και αυτή η έκκληση που κάνω στους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και αυτή η κρισιμότητα των στιγμών» έχει αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που προσθέτει: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Αλλά αν δεν προσέξουμε, αν αμελήσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αντίθετοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν αντέχουμε όσες και να έχουμε».

Αναλυτικά σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η εικόνα των ΜΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:

-  Από τις 557 θέσεις ΜΕΘ το 2019, το 2020 οι θέσεις πλέον έχουν φτάσει τις 941.

-  Αναμένονται να μπουν στο σύστημα στην Αττική άλλες 55 νέες θέσεις ΜΕΘ στο Σωτηρία. Μάλιστα αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ξεκινήσουν οι εργασίες δοκιμών για την λειτουργία τους καθώς για το «στήσιμό» τους απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες αναμόρφωσης χώρων κτλ. Επίσης με βάση τη χορηγία της Βουλής των Ελλήνων θα καλυφθεί οικονομικά και η εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα μηχανήματα κτλ.

-  Επίσης αναμένονται 12 νέες κλίνες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας (δωρεά του εφοπλιστή και πρόεδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου και της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ)

-  Αναμένεται επίσης η προσθήκη επιπλέον 41 νέων κλινών, οι πρώτες από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.