ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόνος στον Ώμο- Οι συχνότερες αιτίες και η θεραπεία τους Κύριο

12:32 - 27 Μαϊ 2021 | ΥΓΕΙΑ
Πόνος στον Ώμο- Οι συχνότερες αιτίες και η θεραπεία τους
Ο πόνος στον ώμο, αποτελεί ένα από τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα και μία από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον ορθοπεδικό, αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Γ. Πάντος, ορθοπεδικός και χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κίνηση της άρθρωσης, επηρεάζοντας την ικανότητά των ασθενών να ανταπεξέλθουν σε δραστηριότητες και εν γένει την ποιότητα ζωής τους.

 

Συχνότερες αιτίες σύμφωνα με τον κ. Πάντο

  1. Τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου

Προκύπτει λόγω της συνεχόμενης τριβής και υπέρχρησης των τενόντων. Μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως αφορά σε ασθενείς ηλικίας 30-50.

Ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται συνήθως κατά την ανύψωση του χεριού πάνω από το επίπεδο της κεφαλής.  Θεραπευτικά η πρώτη παρέμβαση είναι συντηρητική, με πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τοπική έγχυση κορτιζόνης ή ενέσεις βιολογικών παραγόντων (PRP).  Στην περίπτωση μη υποχώρησης των συμπτωμάτων ενδείκνυται η αρθροσκόπηση του ώμου  για την οριστική λύση του προβλήματος. 

  1. Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου

Πρόκειται για διακοπή της συνέχειας του τένοντα (ρήξη του τένοντα), μια κατάσταση πολύ συχνή, η οποία απαντάται τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς.

Ο τένοντας, ο οποίος υφίσταται συχνότερα ρήξη είναι ο υπερακάνθιος, βασική λειτουργία του οποίου είναι η ανύψωση του χεριού. Ο πόνος στον ώμο είναι αρκετά έντονος ακόμα και σε φάση ηρεμίας, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, η οποία οδηγεί σε μεγάλο περιορισμό κινήσεων και στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρειάζεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως είναι η αρθροσκοπική συρραφή του τένοντα.

 

  1. Αρθρίτιδα του Ώμου

Η εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών προκαλεί έντονο πόνο, κριγμό και περιορισμό της κίνησης του ώμου.  Στα αρχικά στάδια της νόσου, οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος και βιολογικών παραγόντων μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να καθυστερήσουν την εξέλιξη.

Όταν η αρθρίτιδα είναι προχωρημένη, η μόνη λύση είναι η χειρουργική αποκατάσταση με τοποθέτηση εμφυτευμάτων

 

  1. Κατάγματα ή Εξαρθρήματα του Ώμου

Τα κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου όπως και τα κατάγματα της κλείδας προκαλούνται συνήθως από πτώσεις και είναι εξαιρετικά επώδυνες κακώσεις. Απαιτούν άμεση αποκατάσταση με σκοπό να επανέλθει η λειτουργικότητα του άνω άκρου και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Το εξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου, προκαλεί έντονο πόνο στον ώμο,  και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.  Σε περίπτωση αστάθειας του ώμου, ειδικά σε νεότερους ασθενείς, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, με αρθροσκόπηση του ώμου.

 

  1. Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Αφορά στη συσσώρευση και εναπόθεση ασβεστίου μέσα στον τένοντα. Ο πόνος στον ώμο, είναι κάποιες φορές πολύ έντονος και χρήζει άμεσης εκτίμησης και αντιμετώπισης από εξειδικευμένο  ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου. Η θεραπεία είναι συχνότερα χειρουργική,  όπου με τη μέθοδο αρθροσκόπησης του ώμου απομακρύνεται το ασβέστιο που έχει συγκεντρωθεί.

  1. Παγωμένος ώμος

Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη συμφύσεων μέσα στην άρθρωση, οι οποίες προκαλούν έντονο πόνο στον ώμο και σημαντικό περιορισμό της κίνησης. Αρχικά αντιμετωπίζεται με φυσικοθεραπεία, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, έγχυση κορτιζόνης και έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP).  

Αν η κίνηση του ώμου παραμείνει περιορισμένη, απαιτείται αρθροσκόπηση του ώμου με σκοπό τη λύση των συμφύσεων και την οριστική λύση του προβλήματος. 

 

14567654

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.