ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει νέες σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων

16:28 - 19 Απρ 2023 | ΥΓΕΙΑ
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει νέες σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων
Νέα φάρμακα προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που είναι σε μακροχρόνια έλλειψη, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τη λίστα πλέον να περιλαμβάνει 235 σκευάσματα.

Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Η πανδημία καθώς και η εκτόξευση του κόστους στις πρώτες ύλες, δημιούργησαν έναν συνδυασμό που πίεσε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή φαρμάκων, την ίδια στιγμή που εδώ και πάνω από ένα έτος, πραγματοποιούνται εξαγωγές, με αποτέλεσμα πάρα πολλά σκευάσματα να παρουσιάζουν έλλειψη.

Τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είναι σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι οι ασθενείς έχουν συμφιλιωθεί με τις ελλείψεις των φαρμάκων, ενώ έχουν μάθει τουλάχιστον για τις πιο απλές παθήσεις να ζητούν γενόσημα.

Ταυτόχρονα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατήγγειλε και τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για τον έλεγχο του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2.

Με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τους γιατρούς ότι εξαπατούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλώνοντας ως «διαβητικούς» άτομα που δεν είναι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν «αδυνατιστικά» φάρμακα, με μειωμένη συμμετοχή 10%, με σκοπό τον «έλεγχο του βάρους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.