ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοίκια: Παράταση στο «κούρεμα» και μέτρα για ιδιοκτήτες

09:17 - 14 Μαϊ 2020 | Ακίνητα
Ενοίκια: Παράταση στο «κούρεμα» και μέτρα για ιδιοκτήτες
Το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει σε ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις με τα ενοίκια επιχειρεί να «ακουμπήσει» η κυβέρνηση. Έτσι αφενός προσπαθεί να δώσει μια ανάσα στις πληττόμενες επιχειρήσεις κι αφετέρου να μειώσει το κόστος για τους ιδιοκτήτες από το «ψαλίδι» στα ενοίκια.

«Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης σε τηλεδιάσκεψη που Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με προέδρους Επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων.

Σημειώνεται ότι το αίτημα για επέκταση της έκπτωσης ενοικίου κατά 40% στις επαγγελματικές μισθώσεις έως τέλος 2020, έθεσε χθες και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, σε έκτακτη συνάντηση του προέδρου του Ε.Σ.Α Σταύρου Καφούνη, με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Πάντως άμεσα εντός της εβδομάδος, αναμένεται απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η οποία θα δημοσιευθεί θα επεκτείνει για ένα ακόμη μήνα, την έκπτωση ενοικίου κατά 40% για όλους όσους περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ ή στα μέτρα προστασίας και στην Ειδική αποζημίωση των 600-800 ευρώ.

Σε σχέση με τους ιδιοκτήτες εξετάζεται μείωση του φετινού φόρου εισοδήματος, στη βάση συντελεστών ανάλογα με το εύρος των εισοδηματικών απωλειών που έχει καθένας ιδιοκτήτης. Επίσης εξετάζεται αναθεώρηση προς τα πάνω του συντελεστή 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από ακίνητα, με βάση τον οποίο αναγνωρίζεται άνευ δικαιολογητικών ως εκπιπτόμενο ποσό ετησίων δαπανών για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Κάτι που όμως βρίσκει αντίθετη την ΠΟΜΙΔΑ. Εξετάζονται, επίσης, σενάρια για μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ στους εν λόγω ιδιοκτήτες.

Ήδη, στο υπουργείο Οικονομικών, γίνονται οι σχετικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων και πώς οι περίπου 150.000 ιδιοκτήτες, που υποχρεώνονται σε “κούρεμα” 40% στα εισοδήματα τους θα πάρουν μια «ανάσα». Μιλώντας χθες στο ΣΚΑΪ, ο Χ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις κι όλα δείχνουν ότι έχει εγκαταλειφθεί το αρχικό σενάριο για μετάθεση αυτών των ελαφρύνσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2021.

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει:

• Να τεθεί άμεσο τέλος στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και αδικία σε βάρος των ιδιοκτητών, η οποία έχει ήδη ανοίξει την όρεξη ορισμένων που προτείνουν επιστροφή στο μεσαίωνα του Ενοικιοστασίου. Κάθε περαιτέρω μείωση μισθωμάτων να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δις των μέτρων στήριξης, και όχι από τους ήδη καταληστευμένους ιδιοκτήτες.

• Nα νομοθετηθεί ρητά και απερίφραστα ότι όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες που αξιώνουν μείωση μισθώματος, για να είναι έγκυρο το αίτημά τους οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση είτε στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ, είτε σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εάν δεν απασχολούν εργαζόμενους.

• Να αφαιρεθεί από τις εφετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών ή να νομοθετηθεί άμεσα ότι θα είναι αφορολόγητα το 2021 όσα μισθώματα του 2020 εισπραχθούν μειωμένα.

• Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 14 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.