ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κτηματολόγιο: Νέο ν/σ για την ένταξη του κτηματολογίου των Δωδεκανήσων

16:16 - 13 Μαϊ 2022 | Ακίνητα
Κτηματολόγιο: Νέο ν/σ για την ένταξη του κτηματολογίου των Δωδεκανήσων
Σε φάση επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που διευθετεί θέματα ένταξης του κτηματολογίου των Δωδεκανήσων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, με το επίμαχο νομοσχέδιο:

α) Καθορίζεται η διαδικασία προσαρμογής των τηρουμένων στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου νομικών, χωρικών και τεχνικών πληροφοριών στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου.

β) Ανατίθενται από τον Φορέα σε τρίτους οι αναγκαίες, για την κατά τα ανωτέρω προσαρμογή, νομικές και τεχνικές εργασίες (ενημέρωση κτηματολογικών μερίδων, καταχωρίσεις στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου, κοινοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους κ.λπ.).

γ) Προσδιορίζονται οι αρχές που διέπουν τη διαδικασία προσαρμογής και εξειδικεύονται οι επιμέρους απαιτούμενες ενέργειες (συλλογή στοιχείων, ανάρτηση δεδομένων προσαρμογής, διόρθωση προδήλων σφαλμάτων, αναμόρφωση αρχείων, ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων μετά την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των περιοχών στο Εθνικό Κτηματολόγιο).

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι:

- Κατά την εκτέλεση των εργασιών προσαρμογής, οι υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα καταχώρισης, ενημερώνουν δε τους διενεργούντες τη διαδικασία προσαρμογής.

- Όλες οι έννομες συνέπειες που προέκυψαν κατά το χρονικό διάστημα ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου διατηρούνται.

- Ακίνητα που και μετά την αναμόρφωση συνεχίζουν να φέρουν την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» καταχωρίζονται ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων, ενώ η ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.