ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυθαίρετα στα δάση: Νομιμοποιούνται με 250 ευρώ! «Παγώνουν» οι κατεδαφίσεις

14:28 - 05 Οκτ 2022 | Ακίνητα
Αυθαίρετα στα δάση: Νομιμοποιούνται με 250 ευρώ! «Παγώνουν» οι κατεδαφίσεις
Ρυθμίσεις αυθαιρέτων ακόμα και σε δασικές περιοχές ξεκινούν από σημερα (5/10). Όσοι έχουν χτίσει αυθαίρετο οίκημα μέσα σε δάσος μέχρι το 2011 μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και με ενα παράβολο 250 ευρώ να το «διατηρήσουν» και να αποφύγουν κάθε επίπτωση.

Οι κάτοχοι κτηρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια.

Κατόπιν της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, η οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250€, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων.

Η λειτουργία και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρονται στην ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775/21 (Β΄3253) με τίτλο «Όροι και προδιαγραφές λειτουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4685/ 2020».

H προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει σχετικά, όμως ο Νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, κατέπεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τωρινή Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση τον παραπάνω Νόμο 4685/2020 για την προσεκτική ρύθμιση του θέματος που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά προκαλεί και πολλές αντιδράσεις.

Άλλωστε νομιμοποιούνται παράνομα κτίρια και ουσιαστικά επιβραβεύονται οι ιδιοκτήτες τους. Είναι βλέπετε μικρό και το παράβολο.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τις πυρκαγιές. Οι περιοχές με σπίτια είναι επικίνδυνες, ενώ αντίστοιχα όταν νομιμοποιούνται αυθαίρετα, δίνονται ουσιαστικά κίνητρα για εμπρησμούς. Κι όλα αυτά έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι που η Πολιτική Προστασία μίλησε ανοιχτά για εμπρηστικές ενέργειες, ιδιαίτερα σε πυρκαγιές κοντά στον αστικό ιστό.

Σε κάθε περίπτωση καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.