ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τα SOS για τους δικαιούχους

14:45 - 10 Αυγ 2023 | Ακίνητα
Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τα SOS για τους δικαιούχους
Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια για νέους και συμβουλές προς όσους ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση, έδωσε την Πέμπτη (10/8) ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της ΔΥΠΑ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εξήγησε πως οι αιτήσεις συνεχίζονται με αυξημένο πια προϋπολογισμό. Σημειώνεται, όμως, πως δάνεια τα οποία είχαν μπει σε αναμονή έχουν προτεραιότητα.

Δηλαδή το πρόγραμμα "Σπίτι μου" μπαίνει σε νέα φάση, αλλά δεν πετάει έξω όσους έχουν κάνει ήδη αιτήσεις.

«Είχαμε βάλει 375 εκατομμύρια και 125 οι τράπεζες, συνολικά δηλαδή 500 εκατ, τα οποία καλύφθηκαν. Οπότε τώρα, διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός, πάμε λοιπόν από 0,5 δις σε 1 δις, 750 η ΔΥΠΑ, 250 οι τράπεζες και έτσι ουσιαστικά θα διπλασιαστεί ο αριθμός των δανείων που θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε για να ανταποκριθούμε σε αυτή την τεράστια ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, από τις 3 Απριλίου έχουν υποβληθεί σχεδόν 40.000 αιτήσεις.

«Έχουμε επεξεργαστεί τις 35.000 από αυτές, που είναι 9 στις 10. Από αυτές τις οποίες επεξεργαστήκαμε, 7 στις 10 λαμβάνουν προέγκριση, δηλαδή οι περίπου 24.000 έχουν πάρει προέγκριση. Οι υπόλοιπες κόπηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Από τις 24.000 λοιπόν, οι οποίες έχουν προεγκριθεί, μπαίνουμε στο στάδιο 8.000 εγκρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι όχι απλώς έχεις την οικονομική προέγκριση του δανείου, αλλά έχεις βρει και το ακίνητο που σε ενδιαφέρει και ξεκινάει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου».

Για κάποιους η διαδικασία του νομικού και τεχνικού ελέγχου πάει γρήγορα, ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Δηλαδή, αν όλα τα χαρτιά είναι εντάξει, όλες οι διαδικασίες πάνε γρήγορα από την πλευρά του κτηματολογίου κτλ, τότε είμαστε καλά. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονται στο ότι είτε δεν είναι πλήρης ο φάκελος τον οποίον προσκομίζουν από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, είτε υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις σε υποθηκοφυλακεία κλπ. Εμένα πάντως η ενημέρωσή μου είναι ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας προχωράνε αρκετά γρήγορα. Έχουμε ήδη δηλαδή κάποιους εκατοντάδες οι οποίοι έχουνε συμβασιοποιηθεί, έχει γίνει το δάνειο, έχει εκταμιευθεί, έχουνε προχωρήσει δηλαδή στο τελικό στάδιο, έχουν μπει στο σπίτι τους» προσέθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Από αυτούς τους κάποιους χιλιάδες που έχουν πάρει την προέγκριση, κάποιες εκατοντάδες έχουν προχωρήσει στη σύμβαση και στην εκταμίευση, σημείωσε.

Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι

Σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας ο κ. Πρωτοψάλτης υπενθύμισε: «Το ηλικιακό όριο είναι 25 έως 39 ετών και το εισοδηματικό είναι ότι πρέπει να έχεις τουλάχιστον 10.000 ευρώ εισόδημα, δηλαδή αυτό είναι το μίνιμουμ και μετά, τα ανώτατα όρια είναι με βάση το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή 16.000 για τον άγαμο, 23.000 για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Άρα ένα ζευγάρι με δύο παιδιά είναι 30.000, είναι αρκετά ψηλά. Το ακίνητο πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ μάξιμουμ, αυτό που αναγράφεται στο συμβόλαιο, 150.000 ευρώ είναι το μάξιμουμ δάνειο, 150 τετραγωνικά είναι ο μέγιστος αριθμός τετραγωνικών μέτρων και πρέπει να είναι παλαιότητας τουλάχιστον δεκαπενταετίας, που σημαίνει ότι 15 χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας».

«Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις του ακινήτου. Περίπου το 60% των δανείων που εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε εγκρίνει βρίσκονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Τα δύο τρίτα των δανείων πάνε σε ζευγάρια, οπότε βλέπουμε ότι η στόχευση που είχαμε του προγράμματος είναι αυτή που ακριβώς είχαμε σχεδιάσει. (…) Η πλειοψηφία είναι πάνω από 30 ετών, από αυτούς που έχουν πάρει τα δάνεια» συμπλήρωσε.

Προς όσους πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ο κ. Πρωτοψάλτης απηύθυνε τα εξής:

«Ως συμβουλή, εγώ θα έλεγα πρώτα απ’ όλα, διάβασε τους όρους του προγράμματος. Δεύτερον, σύγκρινε τι προσφέρει κάθε τράπεζα, για το 25% μιλάμε που είναι η τράπεζα. Το 75% που βάζει η ΔΥΠΑ είναι άτοκο,  δεν υπάρχει τόκος στο 75%. Το 25% που βάζει η τράπεζα έχει τόκο, οπότε η κάθε τράπεζα προσφέρει διαφορετικό τόκο. Πρέπει λοιπόν να πας να δεις και να συγκρίνεις. Να κάνει τη σύγκριση και μετά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ξεκινήσει τη διαδικασία εύρεσης του ακινήτου. (…) Μετά από αυτό, θα του έλεγα να ξεκινήσει άμεσα την αναζήτηση ακινήτου. Να μην περιμένει δηλαδή την προέγκριση. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα βρεις το ακίνητο που σε ενδιαφέρει, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει και η διαδικασία» επισήμανε.

«Όταν κάποιος παίρνει έγκριση δεσμεύεται το ποσό και έχει και ένα χρονικό διάστημα για να βρει το ακίνητο και να κάνει το νομικό και τεχνικό έλεγχο» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, στην περίπτωση που δεν γίνει αυτό εμπρόθεσμα, πηγαίνει σε αποέγκριση η αίτηση, αποδεσμεύεται το ποσό και βγαίνει πάλι στην προέγκριση.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού, ανέφερε επιπλέον ο κ. Πρωτοψάλτης, ενώ ερωτηθείς εάν μπορεί να αυξηθεί ξανά ο προπολογισμός, δήλωσε πως μόλις αυτή την εβδομάδα διπλασιάστηκε. «Δηλαδή, κυριολεκτικά, έγινε η μεταφορά των χρημάτων από την ΔΥΠΑ στην τράπεζα της Ελλάδος. Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή την κουβέντα, νομίζω έχει δείξει η κυβέρνηση τα αντανακλαστικά της. Όπου υπάρχει ανάγκη παίρνονται οι αποφάσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας. Αλλά από κει και πέρα δεν μπορώ να πω για κάτι τέτοιο, το οποίο απαιτεί και διάταξη. Το τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον εάν υπάρξει κάλυψη αυτού του ποσού, εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε» είπε καταλήγοντας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.