ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα τα εισπράξουν- Ποιοι μένουν παραπονούμενοι

17:31 - 29 Ιουλ 2020 | Εργασιακά
Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα τα εισπράξουν- Ποιοι μένουν παραπονούμενοι
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει «εφάπαξ» μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης αυτής, που έρχεται κατόπιν σχετικής απόφασης του ΣτΕ, υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ.  Επομένως, οι δικαιούχοι των αναδρομικών των κύριων συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν επιστροφή έως 7.200 ευρώ και μεσοσταθμικά 900 ευρώ.

Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι μένουν εκτός τα κομμένα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις. Ετσι λοιπόν, εκτός των αναδρομικών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας κι επικουρικής κάτω των 1000 ευρώ. Εκτός του τελικού λογαριασμού μένουν και τα δώρα της κύριας σύνταξης που για όλους τους συνταξιούχους ήταν 800 ευρώ το χρόνο, οι περικοπές των επικουρικών, καθώς και τα δώρα των επικουρικών που ήταν πλήρη, δηλαδή δύο επικουρικές συντάξεις το χρόνο.

Η αντιπολίτευση, βέβαια αντιδρά και θεωρεί πως η κυβέρνηση εφαρμόζει αυθαίρετα και όπως τη βολεύει την απόφαση του ΣτΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει από το βήμα της Βουλής πως ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ισχυρίστηκε πως θα πληρώσει εφάπαξ όλους τους δικαούχους, στην πραγματικότητα ανακοίνωσε πως δίνει μόνο το 60% όσων επιδίκασε το ανώτατο δικαστήριο.

Η κυβέρνηση απαντά από τη μεριά της πως καταβάλλει τα αναδρομικά που αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές, πηγές της απαντούν πως αποφασίστηκε να καταβληθούν εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά, και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σε πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, δίνονται  αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Όπως και ο πρωθυπουργός, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα, ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας» παρατηρούν οι κυβερνητικές πηγές.   

Όπως εξηγούν, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπεραμένα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά θέματα, αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία. «Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους πολίτες, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής» τονίζουν οι εν λόγω κυβερνητικές πηγές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 29 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.