ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα €534: Εκπνέει η προθεσμία δηλώσεων αναστολής για τους εργαζόμενους

08:06 - 25 Αυγ 2020 | Εργασιακά
Επίδομα €534: Εκπνέει η προθεσμία δηλώσεων αναστολής για τους εργαζόμενους
Μέχρι σήμερα έχουν τη δυνατότητα οι δικαιούχοι εργαζόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να γνωστοποιήσουν στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας την αναστολή της σύμβασής τους για το μήνα Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες, 24 Αυγούστου, είχαν τη δυνατότητα οι εργοδότες να γνωστοποιήσουν ότι έκαναν χρήση του μέτρου εντός του Ιουλίου. Η πληρωμή, όσων κάνουν αίτηση μέχρι σήμερα, υπολογίζεται στις 10-15 Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις για τις αναστολές Ιουλίου αφορούν τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, καθώς και τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Εφόσον η αναστολή διαρκεί 30 ημέρες, τότε ο εργαζόμενος θα λάβει το πλήρες ποσό των 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει την αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Αξίζει να επισημανθεί πως βάσει των οδηγιών του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση.

Ποιοι προχωρούν σε δηλώσεις μέχρι 31 Αυγούστου

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τον Ιούνιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό δεν έχουν δικαίωμα αναστολής για τον Ιούλιο, θα έχουν όμως για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Έως τις 31 Αυγούστου έχουν περιθώριο οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε εποχικές επιχειρήσεις καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων, να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, για να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Περιθώριο μέχρι την 31η Αυγούστου έχουν οι επιχειρήσεις συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων λόγω κορονοϊού, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 300 και 534 ευρώ για τον Ιούνιο, ανάλογα με τον ΚΑΔ στον οποίο ανήκουν.

Η αίτηση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, ενώ το επίδομα θα κατατεθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό και αφορά τον μήνα Ιούνιο.

Εξετάζεται επέκταση των μέτρων ενίσχυσης

Δέσμη μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας που «καλπάζει» λόγω της πανδημίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αναστολής συμβάσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους και για άλλους κλάδους που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, εκτός από εκείνους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εστίασης.

Υπό εξέταση είναι και η παράταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι και τον Δεκέμβριο, το οποίο κανονικά ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Τι ισχύει με τα 2,7 δισ. ευρώ του SURE

H Κομισιόν άναψε χθες το «πράσινο φως» στα μέτρα που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση προς ένταξη στο Πρόγραμμα SURE.

Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ως δάνειο ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ και θεωρείται υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 2-2,5 δισ. ευρώ το πολύ. Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.