ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι παρεμβάσεις που φέρνει το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά»

16:41 - 14 Μαρ 2022 | Εργασιακά
Οι παρεμβάσεις που φέρνει το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά»
Για πρώτη φορά αποφασίζεται ότι κάθε άνεργος που βρίσκει δουλειά θα εξακολουθεί να παίρνει το 50% του επιδόματος ανεργίας κι αυτό μετονομάζεται επίδομα εργασίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης​​​​​​​ και συμπλήρωσε ότι ο ΟΑΕΔ αλλάζει συμβολικά όνομα «για να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή».

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, με το νομοσχέδιο του υπουργείου «Δουλειές ξανά» κάνουμε δύο παράλληλες προσπάθειες για πραγματική στήριξη ανέργων αλλά και καταπολέμηση κάθε κατάχρησης και απάτης σε σχέση με επιδόματα – ωφελήματα από τον ΟΑΕΔ, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις:

  • Για μακροχρόνια ανέργους (ειδικά πάνω από 5 χρόνια) το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει Ατομικό σχέδιο δράσης για επανεκκίνηση και προβλέπεται πριμ 300 ευρώ για να επανεγγραφή στον ΟΑΕΔ
  • Προβλέπεται και πριμ παραγωγικότητας στους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ που βρίσκουν δουλειές σε περισσότερους ανέργους
  • Το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων δεν κόβεται, ενώ συμπληρώνεται από ωφελήματα όπως η
  • Προνομιακή πρόσβαση σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πρόσβαση σε δομές υγείας, δωρεάν μετακινήσεις και κοινωνικό τουρισμό

«Έχει δίκιο τηλεθεατής» που επέμεινε για μείωση εισφορών, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και με αυτήν την ευκαιρία επανέλαβε: «Το είχαμε υποσχεθεί για μείωση κατά 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας και ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4%».

«Η ανεργία στο 13,3% από 17,2%, έχει πέσει στο επίπεδο 590.000 ανέργων ενώ στο Μητρώο του ΟΑΕΔ βρέξει-χιονίσει οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο κι αυτή η αριθμητική διαφορά του μισού εκατομμυρίου είναι λίγο ύποπτη, γι΄ αυτό και είπα να γίνουν έλεγχοι και διασταυρώσεις», είπε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας.

Αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ

Ακόμη και με εισόδημα άνω των 400.000 παραμένουν  εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, προφανώς για να έχουν διάφορα ωφελήματα, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για «θέμα τρύπιας νομοθεσίας».

Κανείς δεν μπορεί να τους τιμωρήσει γιατί δυστυχώς ελάμβαναν νομίμως τα ωφελήματα. Γι’ αυτό θέτουμε εισοδηματικά κριτήρια , όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κριτήριο είναι το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, αν ο ΟΑΕΔ σου προσφέρει τρεις δουλειές ανάλογα με το προφίλ σου κι αρνηθείς και τις τρεις, τότε διαγράφεσαι για δύο χρόνια από το Μητρώο, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας σχολιάζοντας:

«Είναι θέμα κοινής λογικής και μου κάνει εντύπωση η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Άλλο αυτός που έχει ανάγκη κι άλλο οι απατεώνες».

Εάν δεν είχε προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση θα ήταν ακόμα ακριβότερο το ρεύμα

Η ΔΕΗ θα είχε κλείσει από το 2019  αν δεν είχαμε κάνει συγκεκριμένες ενέργειες και τώρα έχει πάρει 800 εκατομμύρια για να κάνει εκπτώσεις στους καταναλωτές, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Ο λιγνίτης επιβαρύνεται στην Ευρώπη από το χρηματιστήριο των ρύπων με αποτέλεσμα την τελευταία χρονιά, ακόμη και τις χειρότερες στιγμές για το φυσικό αέριο, ο λιγνίτης να παραμένει ακριβότερος.

Όταν η ΔΕΗ κατανάλωνε λιγνίτη με τα μισά εργοστάσια της κλειστά, επιβαρύνθηκε κατά 200 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι και 400 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, είπε τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 14 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.