ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBER: Απόλυτα μη βιώσιμο το μοντέλο απασχόλησης της εταιρείας

13:48 - 03 Νοε 2022 | Εργασιακά
UBER: Απόλυτα μη βιώσιμο το μοντέλο απασχόλησης της εταιρείας
Ο Μαρκ Μακ Γκαν, o πληροφοριοδότης πίσω από τους λεγόμενους Φακέλους Uber δήλωσε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ότι παρά τα βήματα της εταιρείας, το μοντέλο απασχόλησης της εξακολουθεί να είναι απόλυτα μη βιώσιμο.

Υπενθυμίζεται πως η Uber Technologies Inc παραβίασε τη νομοθεσία και υποστήριξε μυστικά πολιτικούς, στο πλαίσιο μιας επιθετικής προσπάθειας για την επέκτασή της σε νέες αγορές από το 2013 ως το 2017, όπως είχαν διαρεύσει οι εφημερίδες «The Guardian» και «Le Monde».

Ο ΜακΓκαν ήταν εκείνος που ηγήθηκε των προσπαθειών της Uber να κερδίσει τη συμπάθεια κυβερνήσεων, και παραδέχτηκε πως ο ίδιος διέρρευσε περισσότερους από 124.000 φακέλους που σχετίζονται με την εταιρία. Εξηγώντας την κίνησή του δήλωσε ότι αποφάσισε να μιλήσει, επειδή πίστευε ότι η Uber αψήφισε σκόπιμα τη νομοθεσία και παραπλάνησε ανθρώπους σχετικά με τα οφέλη για τους οδηγούς από το οικονομικό μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών της εταιρίας.

Η αντίδραση της UBER

Η Uber αντέδρασε τον Ιούλιο στα δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων ανακοινώνοντας:

«Δεν δικαιολογηθήκαμε και δεν θα το πράξουμε για τη συμπεριφορά μας στο παρελθόν, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμβαδίζει με τις παρούσες αξίες μας».

Από την άλλη ο ΜακΓκαν υποστηρίζει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κατά την παρούσα περίοδο, Ντάρα Κοσροβσάχι και η ομάδα των στελεχών της διοίκησής της «έχουν κάνει πολλά καλά πράγματα, αλλά έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν».

Τι υποστήριξε εκπρόσωπος της εταιρείας

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ένας εκπρόσωπος της UBER ανέφερε ότι οι κατά περίσταση εργαζόμενοι της εταιρίας θα έχαναν την ευελιξία που έχουν σήμερα αν εξελίσσονταν σε μόνιμους εργαζόμενους και ότι μία τέτοια εξέλιξη, θα αύξανε το οικονομικό κόστος για τους πελάτες της εταιρίας.

Ο Κοσροβσάχι έγραψε ότι οι απασχολούμενοι στην εταιρία επιθυμούν τόσο την ευελιξία, όσο και τα οφέλη, προσθέτοντας ότι απαιτούνται νέοι νόμοι για να τους βοηθήσουν. Ακόμα είχε προτείνει οι εταιρίες της περιστασιακής απασχόλησης να προχωρήσουν στην οργάνωση ταμείων παροχών, τα οποία θα δίνουν στους εργαζόμενους χρήματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τα οφέλη που επιθυμούν όπως, η ασφάλιση υγείας, αλλά και η πληρωμένη άδεια εκτός εργασίας.

Η θέση του ΜακΓκαν για το εργασιακό σύστημα της UBER

Ο ίδιος σε μία συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της μεγαλύτερης τεχνολογικής διάσκεψης (Τhe Web Summit) στη Λισαβόνα υποστήριξε:

«Το μήνυμα μου στην Uber είναι: τα πάτε καλά (αλλά) μπορείτε να τα πάτε πολύ καλύτερα (επειδή) το τρέχον μοντέλο είναι απόλυτα μη βιώσιμο». 

Αν και η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο πυρήνας του επιχειρηματικού μοντέλου της είναι οι ανεξάρτητοι συμβασιούχοι, καθώς όλοι επιθυμούν να αυτοαπασχολούνται και όλοι επιθυμούν να είναι ευέλικτοι, ο ίδιος λέει ότι τα γεγονότα διαψεύδουν αυτό τον ισχυρισμό.

«Υπάρχουν οδηγοί που μηνύουν την εταιρία σε διάφορες χώρες, προκειμένου να έχουν ένα ελάχιστο βασικό καθεστώς κοινωνικής προστασίας, όπως η αποζημίωση σε περίπτωση ασθένειας. Η Uber έχει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, δίνοντας μάχη με τις νομοθεσίες που υπάρχουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.