ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατώτατος μισθός: Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση στα 826 ευρώ

14:59 - 02 Φεβ 2023 | Εργασιακά
Κατώτατος μισθός: Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση στα 826 ευρώ
Την επίσημη πρότασή του για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού κατέθεσε σήμερα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η πρόταση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό παραδόθηκε στον ΟΜΕΔ, όπως προβλέπει η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού το 2023. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα, μετά την αύξηση που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2022, είναι στα 713 ευρώ.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ προτείνει την αύξησή του κατά 15% περίπου, δηλαδή κατά 113 ευρώ, στα 826 ευρώ (μικτά).

Όπως αναφέρει στο επίμαχο σημείο «ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν το 2021 στα 1.300 ευρώ ανά μήνα. Κατ’ επέκταση το κατώφλι φτώχειας που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας. Συνυπολογίζοντας μόνο τον προσδοκώμενο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ».

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «η πραγματική αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν καθορίζεται μόνο από την προσαρμογή του στο 60% του διάμεσου μισθού και από το εάν το ποσοστό της ονομαστικής αύξησης είναι μικρότερο ή ίσο με το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού. Θα ήταν συνεπώς απαραίτητο στον προσδιορισμό της μεταβολής του κατώτατου μισθού να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η παραγωγικότητα της εργασίας, ο ρυθμός της οικονομικής μεγέθυνσης, η μεταβολή του μέσου μισθού και η αξία του καλαθιού βασικών αναγκών για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.