ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 780 ευρώ (667 ευρώ καθαρά) αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

11:30 - 17 Μαρ 2023 | Εργασιακά
Στα 780 ευρώ (667 ευρώ καθαρά) αυξάνεται ο κατώτατος μισθός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής (17/3) στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

O νέος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ (από 713 ευρώ) με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός και θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Η αύξηση είναι στο 9,4%, αρκετά παραπάνω από τις εισηγήσεις που είχε λάβει η κυβέρνηση (κοντά στο 7,5%) και ασφαλώς η απόφαση επηρεάστηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφιο ποσοστό.

Ο καθαρός μισθός μετά την αύξηση αναμένεται να φτάσει στα 667 ευρώ.

"Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεση μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

"Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Θέλω να θυμίσω πόσο πολύ στηρίχτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού...Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι...", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το πόσο επηρεάζει επίσης τριετίες και επιδόματα δόθηκαν από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ. Σε 14μηνη βάση είναι 667 ευρώ (από 613).

Τριετίες

Όσον αφορά τις τριετίες ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το καθεστώς θα αλλάξει για όσους συμπλήρωσαν το δικαιώμα το 2012 «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%».

Επιδόματα

Υπενθύμισε επίσης ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρονται συνολικά 19 επιδόματα με κορυφαίο το επίδομα ανεργίας που ήταν 399 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα είναι 438 ευρώ και πλέον, από 1ης Απριλίου, θα είναι 479 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 17 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.