ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Gen Z: H 10αδα με τις δημοφιλέστερες κατηγορίες πρακτικής άσκησης

10:09 - 06 Μαϊ 2023 | Εργασιακά
Gen Z: H 10αδα με τις δημοφιλέστερες κατηγορίες πρακτικής άσκησης
Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζει η ενότητα Make it του CNBC, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι νέοι που τελειώνουν το πανεπιστήμιο αναζητούν πρακτική άσκηση με το νούμερο αυτό μεταξύ Ιανουαρίου του 2021 και του Μαρτίου του 2023 να «εκτοξεύεται» κατά 1,850%.

Το «άλμα» αυτό από το 2021 εξηγείται από το γεγονός ότι κατά την περίοδο της πανδημίας οι entry level θέσεις εργασίας ήταν μεταξύ εκείνων που «χτυπήθηκαν» περισσότερο, για αυτό και οι νέοι απόφοιτοι βλέπουν την πρακτική άσκηση ως ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουν την καριέρα τους.

Η αύξηση των αναζητήσεων πρακτικής άσκησης παραμένει ισχυρή δύο χρόνια αργότερα, δίνοντας μια εικόνα μιας αγοράς εργασίας όπου ορισμένοι από τους νεότερους εργαζόμενους εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι ή ανίκανοι να εργαστούν πλήρους απασχόλησης μετά την αποφοίτησή τους.

Πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι οι απόφοιτοι του 2023, ανησυχούν σχετικά με τη σταθερότητα και την οικονομική ασφάλεια της παρούσας αγοράς εργασίας, εκεί όπου κάποιοι τομείς έχουν ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, αλλά υπάρχει ακόμη περισσότερο άγχος για πολλές απολύσεις σε καθημερινή βάση.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν απορρίψει τη γοητεία μιας δουλειάς τύπου Big Tech, αν και όσοι διαβάζουν αυτή την έρευνα θα περίμεναν ίσως οι νέοι να στρέφονται σε επαγγέλματα τεχνολογίας και εξετάζουν το ενδεχόμενο μεγαλύτερης σταθερότητας στον τομέα της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου και των τραπεζών.

Όσον αφορά τις πιο δημοφιλείς θέσεις πρακτικής άσκησης των τελευταίων ετών, οι 10 ρόλοι πρακτικής άσκησης με τις περισσότερες αναζητήσεις από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023, με βάση τα δεδομένα του Semrush, περιλαμβάνουν:

  1. Πρακτική άσκηση για λογιστές

  2. Πρακτική άσκηση για γραφίστες

  3. Πρακτική άσκηση για μηχανολόγους μηχανικούς

  4. Πρακτική άσκηση για ψυχολόγους

  5. Πρακτική άσκηση για Μηχανικούς

  6. Πρακτική άσκηση για ανάλυση δεδομένων

  7. Πρακτική άσκηση για ηλεκτρολόγους μηχανικούς

  8. Πρακτική άσκηση για κοινωνική εργασίας

  9. Πρακτική άσκηση για πολιτικούς μηχανικούς

  10. Πρακτική άσκηση για νοσηλευτές

Όπως σημειώνει ο Eugene Levin, Πρόεδρος του Semrush, η οικονομική αστάθεια τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλες ηλικίες και όχι μόνο τους φοιτητές, στο να αναζητούν δουλειές σε λιγότερο «άστατους» κλάδους»

Το γεγονός ότι η λογιστική, η γραφιστική, η μηχανική, η κοινωνική εργασία και άλλοι τύποι πρακτικής άσκησης είναι υψηλά στις αναζητήσεις των φοιτητών δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι σημαντικά επαγγέλματα που απαιτούν καλή εξάσκηση και εμπειρία που η πρακτική άσκηση μπορεί να εξασφαλίσει.

Παράλληλα κάποιοι μη παραδοσιακοί εργασιακοί εξωτερικοί ρόλοι έχουν δει τη μεγαλύτερη αύξηση στις αναζητήσεις από τις πρώτες μέρες τις πανδημίας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Semrush.

Για παράδειγμα, η αναζητήσεις για πρακτική άσκηση ως τεχνικός εγκληματολογίας εκτοξεύτηκαν κατά 300% από το 2021, ενώ το ενδιαφέρον για το άνοιγμα μπαρμπεράδικων αυξήθηκε κατά 250%.

«Ακριβώς όπως οι μη παραδοσιακοί ρόλοι και οι απομακρυσμένες θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, βλέπουμε επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για ευέλικτες συνθήκες και ακόμη και θέσεις εργασίας που απαιτούν λίγη ανθρώπινη αλληλεπίδραση», λέει ο Levin.

Οι διαταραχές της πανδημίας «ενθάρρυναν τους επαγγελματίες όλων των ηλικιών να σκεφτούν ποιο δρόμο θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν. Οι φοιτητές σίγουρα συμβάλλουν σε αυτές τις τάσεις καθώς εξελίσσεται ο σύγχρονος χώρος εργασίας, ως απόδειξη του τι αναζητά η νέα γενιά εργαζομένων στην καριέρα της», συμπλήρωσε ο Levin.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.