ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατώτατος μισθός: Αναζητείται ισορροπία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

10:11 - 04 Ιουλ 2023 | Εργασιακά
Κατώτατος μισθός: Αναζητείται ισορροπία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τη «σύγκλιση» του κατώτατου μισθού στο Δημόσιο με αυτόν του ιδιωτικού τομέα θέτει ως στόχο η κυβέρνηση.

Η μισθολογική αφετηρία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι ουσιαστικά η ίδια, καθώς ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο τομέα είναι 780 ευρώ, όσο δηλαδή και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει, όμως, μία σημαντική διαφορά που είναι ασφαλώς τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα.

Στο Δημόσιο οι μισθοί είναι 12, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι ουσιαστικά 14 και το συνολικό ετήσιο εισόδημα είναι μεγαλύτερο.

Το να επιστρέψουν βέβαια τα δώρα στο Δημόσιο, σε αυτή τη φάση, δεν συζητείται.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κερδίζει έδαφος το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στο δημόσιο κοντά στα 846 ευρώ το μήνα ώστε σε ετήσια βάση, να κλείσει η «ψαλίδα» στις κατώτατες ετήσιες αποδοχές των μισθωτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Στο βαθμό που προχωρήσει το προαναφερθέν σενάριο, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν ακόμα και το 8,5% ενώ σε μεσοσταθμικό επίπεδο αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή του 4%-5%. Το κονδύλι το οποίο έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. 

Παράλληλα θα τεθούν σε εφαρμογή αυξήσεις έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, θα αναπροσαρμοστούν τα εκτός έδρας ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί στα οικογενειακά επιδόματα. Το επίδομα τέκνων για δημόσιο υπάλληλο με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ και με τρία παιδιά από τα 120 στα 170 ευρώ.  

Οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το οποίο θα ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή τον Αύγουστο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.