ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις-Τι θα γίνει με τις δόσεις

12:20 - 17 Ιουν 2020 | Φορολογία
Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις-Τι θα γίνει με τις δόσεις
Άλλες 15 ημέρες μένουν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όμως όπως φαίνεται από τη ροή κατάθεσής τους μένει σε εκκρεμότητα ένας μεγάλος αριθμός που δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί τις επόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα περίπου 4 εκατομμύρια δηλώσεις, δεν έχουν υποβληθεί γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για παροχή παράτασης. Για να καλυφθεί το κενό θα πρέπει να υποβάλλονται πάνω από 260 χιλιάδες ηλεκτρονικά έντυπα κάθε ημέρα κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και τεχνικά.

Με βάση τα στοιχεία από το Taxis, έχουν υποβληθεί περίπου 2,4 εκατομμύρια δηλώσεις. Περίπου 6,4 εκατομμύρια είναι να υποβληθούν συνολικά κι έτσι αναμένεται για να γίνει εφικτό να κατατεθούν και οι εναπομείνασες (περίπου 4 εκατομμύρια), να δοθεί παράταση μέχρι πιθανόν τον Ιούλιο. Αν γίνει αυτό η εξόφληση θα “τραβήξει” έως το Φεβρουάριο του 2021, δηλαδή θα “απλωθεί” σε 8 μηνιαίες δόσεις..

Ήδη οι λογιστές ζητούν παράταση της προθεσμίας ως το Σεπτέμβριο, λόγω των έκτακτων συνθηκών και του φόρτου εργασίας για τη συμπλήρωση αιτήσεων και δηλώσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των μέτρων στήριξης.

Επίσης, με βάση τα δεδομένα μέχρι τώρα πάνω από το 30% των δηλώσεων πρέπει να πληρώσουν φόρο, κατά μέσο όρο, 603 ευρώ. Όσο προχωράει, όμως, η υποβολή των δηλώσεων ο μέσος όρος θα ανεβαίνει και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει μεσοσταθμικά τα 1.100 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος τουλάχιστον επανήλθε η έκπτωση του 2% για εφάπαξ καταβολή του φόρου κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα εκκαθαριστικό των 600 ευρώ, το όφελος διαμορφώνεται στα 12 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από το Σεπτέμβριο αρχίζουν να συμπίπτουν οι φορολογικές υποχρεώσεις  για το εισόδημα μαζί με τον τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός θα πληρωθεί σε 6 αντί για 5 δόσεις κι αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές θα “κλείσουν” το Φεβρουάριο.

Ωστόσο οι υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ είναι δυνατόν να υπαχθούν έντοκα στην πάγια ρύθμιση των 12- 24 δόσεων, ενώ αντιθέτως οι φορολογικές υποχρεώσεις των μηνών της καραντίνας, που ανεστάλησαν για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, θα μπορούν να εξοφληθούν με ειδική ρύθμιση αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2021. Όσοι επιλέξουν εξόφληση σε 12 δόσεις ΔΕΝ θα επιβαρυνθούν με τόκο, ενώ όσοι προτιμήσουν τις 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα οριστεί στο 2-2,5%.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 17 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.