ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εύλογο αίτημα για μηδενικό ΦΠΑ στα ιντερνετικά εκπαιδευτικά βιβλία

08:55 - 09 Δεκ 2020 | Φορολογία
Εύλογο αίτημα για μηδενικό ΦΠΑ στα ιντερνετικά εκπαιδευτικά βιβλία
Η νέα πραγματικότητα της πανδημίας έφερε την τηλεκπαίδευση και στη χώρα μας. Ωστόσο, το νέο τοπίο που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, χρειάζεται διορθώσεις.

Για παράδειγμα, πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα της φορολογίας των ιντερνετικών βιβλίων που δημιούργησαν οι περισσότερες εκδοτικές εταιρείες, για να διευκολύνουν τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Όπως τονίζει, ο Αναστάσιος Βλάχος της Express Publishing, η φορολόγηση αυτών των βιβλίων είναι εκτός λογικής. Ίσως από απροσεξία, ίσως από αδιαφορία. Πάντως, είναι λάθος. Και θα εξηγήσουμε το γιατί με απλά παραδείγματα:

Τα χάρτινα βιβλία έχουν ΦΠΑ 6% στην πώληση, αλλά τα ιντερνετικά βιβλία έχουν ΦΠΑ 24%. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί στο ΥΠΟΙΚ κατέταξαν τα βιβλία/applications στην ίδια κατηγορία με τα παιχνίδια/ applications.

Σωστά, όμως, επισημαίνει η Express Publishing οι μαθητές δεν θέλουν να παίξουν, αλλά να μορφωθούν εξ’ αποστάσεως όπως επιβάλλει η πανδημία. Και οι γονείς από τη μεριά τους τα στηρίζουν και φροντίζουν να έχουν όλα τα απαραίτητα "εφόδια".

Γιατί, όμως, να πληρώνουν 24% ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βιβλίων; Στην Αγγλία το ιντερνετικό εκπαιδευτικό βιβλίο έχει ΦΠΑ 0%. Δεν είναι τυχαίο, καθώς είναι απόλυτα λογικό.

Καιρός να γίνει και στην Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.