ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογικές δηλώσεις: Οδηγός για Ε2 και ενοίκια του 2020

09:54 - 07 Ιουλ 2021 | Φορολογία
Φορολογικές δηλώσεις: Οδηγός για Ε2 και ενοίκια του 2020
Με διευκρινιστική εγκύκλιο, που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων (ΑΑΔΕ), γίνεται προσπάθεια να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο με τη συμπλήρωση των μισθωμάτων του 2020 στο έντυπο Ε2.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται ότι: "Ειδικά για το έτος αυτό, δύναται να συμπληρώνεται μόνον το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από την εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιοχρησιμοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανά ακίνητο και ανά μισθωτή, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση στη στήλη 11 (του μηνιαίου μισθώματος/υπομισθώματος ή τεκμαρτού ποσού που αντιστοιχεί στην ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση της ακίνητης περιουσίκας. Διευκρινίζεται δε ότι δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τις ήδη υποβληθείσες"..

Στο Ε2 πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν αποκλειστικά μόνον τα ποσά ενοικίων που εισπράχθηκαν πράγματι από τους ενοικιαστές καθόλο το  έτος 2020. Τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν αυτοτελώς με την ειδική κλίμακα φορολογίας εισοδημάτων από ακίνητα. στο πεδίο που ζητείται ο αριθμός δήλωσης της μίσθωσης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός δήλωσης της τελευταίας τροποποίησης, ή του αρχικού μισθωτηρίου αν δεν έχει τροποποιηθεί.

Επίσης, δημοσιεύθηκε η απόφαση με την παράταση και τις προθεσμίες για τις διορθώσεις δηλώσεων covid. Έτσι οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Για τη διευκόλυνση όσων υποβάλει ήδη Δηλώσεις COVID, η ΑΑΔΕ τους θα αποστείλει σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους· μπορούν να υποβάλουν Δήλωση Covid οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020· για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Υπενθυμίζεται ότι για όσες συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων έχουν λήξει μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020, προβλέπεται υποχρέωση των ιδιοκτητών να υποβάλουν δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης στις οποίες θα αναφέρουν ότι οι συμβάσεις τους έληξαν.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:16 - 07 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.