ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: POS και ταμειακές μηχανές πάνε... μαζί

09:12 - 27 Ιουλ 2022 | Φορολογία
ΑΑΔΕ: POS και ταμειακές μηχανές πάνε... μαζί
Την ηλεκτρονική διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τερματικά POS από το νέο έτος προωθεί η ΑΑΔΕ σε μια προσπάθεια πλήρους διαφάνειας στις συναλλαγές. Ουσιαστικα, η Εφορία θα έχει έτσι τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος και το χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη.

Με βάση την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ  Γ. Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η διασύνδεση είναι αναγκαία για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά η απόφαση (υπ’ αριθμόν Α 1098/13.7.2022) προβλέπει τα εξής:

α. Υποχρέωση διασύνδεσης μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και EFT/POS τερματικών. Η υποχρέωση της διασύνδεσης αφορά τις οντότητες που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω ΦΗΜ (ΦΤΜ, ΕΑΦΔΣΣ, ΑΔΗΜΕ) και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.

Η διασύνδεση αφορά τρία συστήματα: ΦΗΜ (Electronic Cash Register), EFT/POS και ΠΑΡΟΧΟYΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (PSP). Η συνήθης ροή επικοινωνίας είναι η εξής:

  1. H συναλλαγή ξεκινά από τον ΦΗΜ. Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο EFT/POS.
  1. Το EFT/POS επιβεβαιώνει στον ΦΗΜ τη λήψη του αιτήματος θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  1. Το EFT/POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή έγκριση offline ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.
  1. Το EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξής του από τον ΦΗΜ εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
  1. Ο ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το EFT/POS, τότε το EFT/POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον ΦΗΜ.

 β. Πρωτόκολλο διασύνδεσης συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS).

  1. Το Πρωτόκολλο διασύνδεσης συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS) περιγράφεται στο παράρτημα.
  1. Τα EFT POS που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση το ποσό πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών.

Στην ειδική περίπτωση όπου έχει ήδη εκδοθεί από τον ΦΗΜ λογιστικό στοιχείο για το οποίο αναμένεται μεταγενέστερη πληρωμή από το EFT/POS, αυτό το λογιστικό στοιχείο προφορτώνεται στο EFT/POS από τον ΦΗΜ.

Το EFT/ POS έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια να πραγματοποιήσει μία και μόνη χρεωστική συναλλαγή, για κάθε ένα από τα προφορτωμένα λογιστικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται η αλλαγή τού προς εξόφληση ποσού.

Σε όλες τις περιπτώσεις επιτρέπεται, ωστόσο, η ρύθμιση του πλήθους δόσεων στο EFT/ POS. Τα EFT/POS επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτόνομα τις πιστωτικές συναλλαγές, δηλαδή επιστροφές ποσών σε κάρτα, οι οποίες τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα εκδοθέντα παραστατικών πωλήσεων. Τα EFT/POS πραγματοποιούν αυτόνομα τις προεγκρίσεις.

  1. Δεν εφαρμόζεται το παρόν πρωτόκολλο σε EFT/POS αν η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ και δεν χρησιμοποιεί ΦΗΜ. Επιτρέπεται επίσης η διεκπεραίωση συναλλαγών στο EFT/POS χωρίς σύνδεση ΦΗΜ, σε πρατήρια καυσίμων ή ταξί, όπου ο ΦΗΜ καθοδηγείται από αντλία καυσίμου ή ταξίμετρο αντίστοιχα.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν εφαρμόζεται το παρόν πρωτόκολλο. Η παρούσα απόφαση ισχύει από 01ης/01/2023.

Γιώργος Αλεξάκης 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:55 - 27 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.