ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Κάθε χρόνο προγράμματα σαν το Εξοικονομώ

12:59 - 19 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Χατζηδάκης: Κάθε χρόνο προγράμματα σαν το Εξοικονομώ
Στις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας, στην πολιτική Ερντογάν και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στο νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας πως «είναι φανερό ότι η Τουρκία έχει δώσει κάποιες υποσχέσεις στη Γερμανία και σε άλλες πλευρές που επιχείρησαν να μεσολαβήσουν στις μεταξύ μας σχέσεις για την εκτόνωση της έντασης, υποσχέσεις τις οποίες δεν έχει τηρήσει και για αυτό το λόγο προφανώς παρακολουθούμε με πολύ αυξημένη προσοχή τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας».

Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως «η Τουρκία έχει εμπλοκή σε όλες τις κρίσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη γειτονιά της επομένως νομίζω ότι είναι ένας παράγων αναταραχής. Όλο αυτό γίνεται αντιληπτό, νομίζω ότι υπάρχει ενόχληση καταγράφεται και στις δηλώσεις του Στειτ Ντιπάρτμεντ, καταγράφεται και στις θέσεις της ΕΕ».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης από τον υπουργό Περιβάλλοντος στο νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για το οποίο αυξάνονται τα χρήματα, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια προγράμματα.

«Αυξάνονται τα χρήματα του προϋπολογισμού του προγράμματος, είναι το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ. Τέτοια προγράμματα θα υπάρχουν κάθε χρόνο. Συνέχεια θα υπάρχουν στον ορατό ορίζοντα τέτοια προγράμματα άρα όσοι δεν μπουν φέτος μη στεναχωρηθούν θα μπουν του χρόνου ή την άλλη χρονιά».

Σύμφωνα με τον υπουργό αυξάνεται «η ένταση των ενισχύσεων δηλαδή από το 40-45% που κάλυπτε το κράτος τώρα πάμε από 65 μέχρι 85% και 95% στις λιγνιτικές περιοχές  και επίσης διευρύνεται το πεδίο των δράσεων.

Δεν θα είναι μόνο δράσεις όπως ήταν παλιότερα για κουφώματα, τζάμια κλπ , θα είναι και δράσεις που έχουν να κάνουν  με τον ηλεκτρισμό δηλαδή φωτοβολταϊκά στις στέγες, έξυπνες πρίζες, μηχανισμοί που κάνουν εξοικονόμηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης χαλαρώνουμε το εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή επιτρέπουμε και σε λιγότερο φτωχούς να συμμετέχουν και εκείνοι γιατί το πρόγραμμα δεν είναι του υπουργείου  Εργασίας είναι του υπουργείου Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου πρέπει να έχει περιβαλλοντικά κριτήρια.

Μας ενδιαφέρει όσο το δυνατόν περισσότεροι να κάνουν αυτή την ενεργειακή αναβάθμιση διότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει σημασία αν προέρχεται από φτωχότερους ή πλουσιότερους πρέπει να περιορίζεται. Θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία στις 30 Νοεμβρίου από το Νότιο Αιγαίο, θα πάμε περιφέρεια-περιφέρεια και μέχρι 20 Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει η διαδικασία». 

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ΔΕΗ λέγοντας πως μπορεί να μην είναι μια ανθούσα εταιρεία αλλά σίγουρα βρίσκεται εκτός κινδύνου και με οριακή κερδοφορία, ενώ σε ερώτηση για την πρόταση της εισαγγελέως για αναστολή ποινής στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 19 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.